Film/TV
62

Međunarodni dan kratkog filma uz mlade bh. filmske autore

Klix.ba
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i kino Meeting Point obilježavaju Međunarodni dan kratkog filma 21. decembra 2015. godine u 18.00.

Bogati umjetničkom ekspresijom a limitirani samo svojim trajanjem, kratki filmovi prevazilaze tradicionalno filmsko stvaralaštvo. Kratki filmovi su značajan i originalan način da se prije svega mladi filmski autori povežu sa publikom. Oni su važan dio filmske produkcije, pričanja priča i općenito kulture.

Savremeni bosanskohercegovački film bogat je naslovima koji putuju po svjetskim festivalima, a kratkometražna produkcija je sve uzbudljivija i raznovrsnija. Godišnje se u BiH prosječno snimi dvadesetak kratkih filmova od kojih je više od polovine studentskih. Međunarodni dan kratkog filma obilježit ćemo sa najznačajnijim kratkim filmovima mladih bh. autora koji su nastali proteklih godina.

U sklopu ovog događaja, bit će prikazan film "Tolerantia", animirani film Ivana Ramadana koji je osvojio Srce Sarajeva te bio nominiran za nagradu Evropske filmske akademije. Film "Orfej", rediteljice i scenaristice Tine Šmalcelj premijerno je, također, prikazan na Sarajevo Film Festivalu nakon čega je obišao na desetine filmskih festivala i još uvijek ih obilazi.

Film "Zid", Zulfikara Filandre, nastao kao studentski film na Akademiji scenskih umjestnosti u Sarajevu, osvojio je drugu nagradu za studentski film BH

Film Programa UFRBIH prošle godine, dok je diplomski film "Iskupljenje", Mirne Dizdarević sa Sarajevo Film Academy, osvojio nagradu za najbolji studentski film iste godine. Film "U plavo" diplomski je film rediteljice Nejre Latić Hulusić sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i trenutno obilazi svjetske filmske festivale, a film "Kalo", reditelja Nermina Hamzagića čini isto nakon svjetske premijere u Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala ove godine. Ovi autori su važan dio budućnosti bosanskohercegovačkog filma.

Svi filmovi su titlovani na engleski jezik, a ulaz je slobodan.