Deset lakih komada sa...
0

INTERVJU / Marina Pelemiš: Al Jazeera je prilika koja se ne propušta!

Razgovarala: Edita Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Marina Pelemiš, atraktivna TV voditeljica koja je odnedavno postala dio tima Al Jazeere, a koju pamtimo po brojnim emisijama sa OBN-a, gdje je između ostalog uređivala i vodila emisiju "Iskorak", ovih dana ima mnogo razloga za slavlje. Naime, pored novog radnog mjesta kojeg je priželjkivala, Marina se i udaje za nekoliko dana. Za Sarajevo-x.com je pričala o svom novom poslu, o sreći i ljubavi sa njenim izabranikom, kao i o mnogim drugim stvarima.

Donedavno si bila jedno od najprepoznatljivijih lica OBN-a, a već neko vrijeme si član tima Al Jazeere. Zašto si otišla sa OBN-a i kako je došlo do prelaska na Al Jazeeru?

Al Jazeera je prilika koja se ne propušta. Sam dolazak svjetske TV mreže na ovaj prostor obradovao me je, jer sam svoje mjesto, kad tad, vidjela u tom timu. Srećna sam što sam dobila priliku da radim na rađanju i stvaranju Al Jazeera Balkans . Tu ću priliku znati iskoristiti.

Do sada smo te gledali u različitim TV emisijama, možeš li nam otkriti koja će biti tvoja zaduženja na Al Jazeeri?

Od devetnaeste godine kada sam snimila prvu emisiju do danas prošla sam sve redakcije i snimila na stotine zabavnih, revijalnih, informativnih pa čak i sportskih emisija. Ipak ostajem i dalje voditelj i reporter sa novim Aljazeera-inim pristupom poslu. A dostići taj nivo biće pravi zalogaj.

Možeš li nam reći kako inače funkcioništu stvari u tvojoj novoj medijskoj kući, kako teku pripreme za početak emitovanja programa? Sada ćeš raditi i sa nekim zaista zvučnim imenima kada je u pitanju regionalna medijska scena. Kako si se uklopila s njima?

Do sada sam radila sa brojnim "poznatim" licima i uvjerila sam se da su "najveće face" najbolji ljudi. Za sada pokušavamo da usklopimo da svi kotačići naše mašinerije rade kao jedan. Ekipa je mlada, progresivna i ambiciozna, a šef tima, Goran Milić, je urednik kakvog sam samo mogla poželjeti. Svaki dan vrijedno radimo, pravimo vijesti koje kasnije gledamo, analiziramo i kritikujemo kako bismo, do kraja godine, postigli standarde Al Jazeera.

Tokom dosadašnjeg rada bila si dio i nekih sportskih TV projekata. Pratiš li inače sport, za koji klub/klubove navijaš?

Navijam za Partizan, to je porodična tradicija. Košarkaške, fudbalske, vaterpolo, rukometne utakmice imaju posebnu čar kada ih gledam u krugu svojih prijatelja. Ne razumijem zašto muškarci podrazumijevaju da žene ne interesuje sport? Kao da žene ne vole pogledati finale Lige prvaka.

Znamo da si nekada početkom godine privodila kraju magistarski studij. Jesi li u međuvremenu postala magistrica i namjeravaš li nastaviti ka doktorskoj tituli?

Doktorska titula će malo pričekati, sa novim poslom prioriteti su mi se malo promijenili. Magistarski rad je napisan, ali nisam još branila jer čekam epilog rasprave Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Kantonalnog ministarstva obrazovanja jer se nisu mogli dogovoriti o zvanju koji trebamo steći nakon odbrane rada. Magistri struke ili nauke? Odgovor i dalje čekamo.

Prošla godina je za tebe bila izuzetno dobra, kako poslovno, tako i privatno. U 2010. si upoznala momka za kojeg se i udaješ za desetak dana. Možeš li nam otkriti ko je zapravo tvoj budući suprug, šta je to što te privuklo kod njega?

Nas je Facebook spojio, ali se od tada više ne razdvajamo. Sigurna sam da bi pored Daniela svaka žena bila srećna. Već treći dan naše veze znala sam da je on taj kada je po pljusku došao po mene da me vozi na posao da ne bih zakasnila. Sa njim se stalno smijem i osjećam voljenom, poštuje moj rad i poslije napornog dana najljepše mi je otrčati mu u zagrljaj. Pošto je sportista u našoj vezi dominira timski duh i fer play. U šali volim reći da smo mi dvojac bez kormilara, ali za sada sjajno plovimo.

Naši čitatelji bi sigurno voljeli znati gdje će biti vjenčanje, ko su kumovi, praviš li neku veliku svadbu ili će to biti neka intimna proslava, pa otkrij nam nešto od toga?

Krug naših bližih prijatelja je mnogobrojan, ali ja sam srećna zbog toga, tako da će naše DA proslaviti još 200 gostiju. Nadam se veseloj svadbi, da se svi, pa i mladenci, sjajno zabave. Kumovi su naši prijatelji iz djetinjstva i u moru obaveza koje imamo pred svadbu posebno me iscrpilo traženje mladenačke torte. Moja kuma Tijana, sa kojom sam prijateljica iz obdaništa, uzela je taj zadatak za sebe pa me je zvala za svaku promjenu cvjeta, linije, ukrasa, stalka... Mislim da ona ima veću tremu od mene.

Vjerujem da je ovih dana sve podređeno svadbi i da nemaš vremena za opuštanje, ali evo kad sve to prođe koji će biti najbolji način da se odmoriš, i kako se inače najbolje odmaraš i opuštaš poslije obaveza?

Redovno treniram, to je najbolji način za regeneraciju. Sada će vrijeme godišnjih odmora pa jedva čekam da zaronim u more, osunčam se i naspavam. Bez obzira na sve, moje prijateljice su melem za dušu i sa njima najefikasnije punim baterije.

Svi mi imamo neku omiljenu pjesmu ili knjigu, pa tako sigurno imaš i ti. Kakvu muziku voliš, šta pustiš onako samo za sebe i koju knjigu možeš preporučiti našim čitateljima?

Ja sam vam živi jukebox. Znam riječi bezbroj domaćih pjesama svih žanrova jer sam godinama radila na radiju. Volim pjevati i ujutro pjesmu koju prvu čujem pjevam cijeli dan. Omiljene pjesme su mi "Budi moja voda" i "Voli te tvoja zver". Nekada sam knjige čitala u jednom dahu, danas nemam mira da dva sata čitam isto štivo. "Sto godina samoće" mi je jedna od omiljenih knjiga.

Osim posla koji ti vjerovatno oduzima mnogo vremena, šta je to još što zaokuplja tvoju pažnju? Voliš li izlaske, koliko često izlaziš i gdje te možemo vidjeti navečer?

Imam veselo društvo pa se naše fešte uvijek pamte. Ranije sam češće izlazila, ali mi je dosadilo da u zagušljivom prostoru klimam glavom i ponekad se prijateljici proderem na uho jer me od preglasne muzike ne čuje. Ne znam hoće li to biti reklama ali naveče volim otići u Aquarius, Ribicu, Cheers, Delikates...Bar jednom sedmično idemo u kino i na palačinke sa nutelom, a utakmice RK Bosne- BH Gas ne propuštam.