{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maja Munda i "Stol za 4" ove sedmice u okolini Banje Luke

31.3.2014. u 20:51
0
29
Maja Munda i "Stol za 4" ove sedmice u okolini Banje Luke
0
Ekipa popularnog kulinarskog showa "Stol za 4" OBN TV na čelu sa Majom Mundom ove sedmice se nalazi u okolini Banje Luke. Za glavnu nagradu svojim kulinarskim umijećem se bore tri dame i jedan gospodin.


Prva kandidatkinja koja je odlučila pokazati svoje klinarske vještine i njima osvojiti simpatije ostalih takmičara je Dušanka Sekulić.

Predjelo: Punjene pohovane palačinke
-brašno
-jaja
-mlijeko
-šunka
-sir trapist
-kiseli krastavci
-kajmak
-majoneza
-pavlaka
-začini
Na pečene palačinke redati sir i šunku, zarolati i pohovati u jajima, brašnu i prezli. Uz palačinke služiti tartar koji smo napravili od majoneza sa dodatkom pavlake po želji i sitno sjeckanih kiselih krastavaca.

Glavno jelo: Teleći medaljoni u sosu
-teletina
-šampinjoni
-riža
-grašak
-začini
Dinstati luk, dodati teleće medaljone, temeljac, a u drugoj posudi dinstati šampinjone, kada je meso pri kraju dodati šampinjone i malo vrhnja, začiniti po želji i poslužiti uz rižu sa graškom.

Desert: Španski vjetar
Kora:
5 bjelanjaka
10 kašika šećera u prahu
5 kašika mljevenih i isjeckanih oraha
3 kašike prezle
1 kašika sirćeta
Navedene sastojke umutiti i ispeći kore, od navedenih sastojaka postupak ponoviti da bismo dobili tri kore.
Krema:
-8 žumanjaka
-10 kašika gustina
-½ l mlijeka
-margarin
-200 gr šećera
-300 gr oraha
-500 ml vrhnja za šlag
Umutiti žumanca sa gustinom sa malo mlijeka, ostatak mlijeka skuhati i polako dodavati ovu smjesu, izmješati i ohladiti. Margarin umutiti sa šećerom i sjediniti sa prethodnom kremom, dodati orahe i premazivati kore naizmjenično stavljajući preko kreme šlag. Cijelu tortu na kraju premazati šlagom i posuti čokoladnim mrvicama.



Zorica Ratković je druga kandidatkinja koja će u utorak ugostiti ostale takmičare i pokušati da osvoji vrijednu nagradu. Specijaliteti koje je ona spremala su:

Predjelo: Teleća čorba
-teletina
-paprike
-šampinjoni
-crveni luk
-začini
Dinstati meso sa lukom i paprikama, sve isjeckano na kocke i preliti 1 l vode, ostaviti da se kuha i pred kraj umutiti kašiku brašna sa 1dcl vode i dodati čorbi zajedno sa šampinjonima, začine koristiti po želji.

Glavno jelo: Teleće šnicle sa povrćem
-teleće šnicle
-paprike
-šampinjoni
-krompir
-mrkva
-vrhnje
-začini
Na zagrijano ulje staviti teleće šnicle, zapeći ih sa obje strane, dodati paprike, šampinjone, luk i preliti pred kraj vrhnjem, dinstati dok meso ne omekša. Kao prilog služiti pire od krompira i mrkve.

Desert: Ledeno nebo
Kora:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-3 kašike ulja
-6 kašika brašna
-prašak za pecivo
Navedene sastojke umutiti i peći koru.
Krema:
-4 kašike mlijeka
-4 žumanca
-vanilin šećer
-želatin (kesica u prahu)
-150 gr šećera
-500 ml vrhnja za šlag
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlijeko, želatin i sjediniti sa umućenim šlagom. Kada je biskvit pečen prmazati ga kremom.


Dosta Marić je dama koja će u srijedu ugostiti ostale takmičare te svojim kulinarskim specijalitetima pridobiti njhove simpatije te osvojiti glavnu nagradu.

Predjelo: Pohovane paprike
-pečene paprike
-šunka
-mladi sir
-blitva
-sir trapist
-kajmak
Pečene crvene paprike puniti sa listićem šunke, sira trapista i blitve, na kraju napuniti sa mladim sirom, uvaljati u jaja i prezlu i pohovati. Služiti sa domaćim kajmakom.

Glavno jelo: Teleći ragu sa rižotom od povrća
-teletina
-vrhnje
-šampinjoni
-pileći temeljac
-riža
-kukuruz
-grašak
-začini
Meso isjeckano na kocke dinstati sa lukom, dodati pileći temeljac, zapršku i začine po želji. Skuhati rižu, grašak i kukuruz i služiti uz teleći ragu.

Desert: Tiramisu
piškote
kafa
500 gr mascarpone sir
2 jaja
šlag
šećer
Žumanca na pari kuhati dok se ne dobije pjenasta struktura, pomiješati sa mascarpone sirom i šlagom, šećer po ukusu u zavisnosi da li želite slađu ili manje slađu kremu. U staklenu čašu redati piškote prethodno namočene u kafu, pa red kreme i kakaa, postupak ponavljati dok se ne popuni čaša.

Posljednji takmičar u ovoj sedmici je gospodin Miro koji će svojim snalaženjem u kuhinji pokušati impresionirati ostale kandidatkinje.

Predjelo: Carpaccio od jabuke sa domaćom šunkom
- 4 jabuke, slatko-kisele
-12 tankih kolutova šunke
-30 g bućinih oguljenih sjemenki
-20 g maslaca
-2 kašike balsamica
-1 kašika sirćeta od kupina ili bijelog vina
-2 kašike soka od jabuke
-1 kašika meda
-3 kašike bučinog ulja
-svježi peršin
-sol
-biber iz mlinčića

Priprema
Za Vinaigrette sirće, sok, med dobro izmiješati, posoliti i pobiberiti zatim dodati bučino ulje i izmiješati pa ubaciti sitno siječeni peršun. U tavu ubaciti malo maslaca, kad se maslac istopi onda bučine sjemenke kratko popržiti, zatim malo posoliti. Jabuke dobro oprati ili po potrebi oguliti, odstraniti sredinu i što je tanje moguće isijeći te ih poslagati na tanjir tako da se malo prekrivaju. Jabuke odmah premazati vinaigrttom da ne bi oksidirale, permezan tanko rendati i raspodijeliti po tanjiru. Bučine semenke raspodjeliti po jabukama i siru. Na tanjir staviti
foliu te ostaviti u frižider na deset minuta da jabuka upije sve arome. Prije samog serviranja šunku smotati kao ruže i staviti na jabuke te još malo parmezana rendati preko šunke i servirati.



Glavno jelo: Teleći biftek sa mladim špinatom i Risotto alla Milanese
Sastojci
-600 g bifteka od mliječnog teleta
-100 g maslaca
-3 grančice majčine dušice
-1 grančica ruzmarina
-3 češnja bijelog luka
-Morska so i biber iz mlinčića

Priprema
Meso očistiti od žilica i masnoće, bijeli luk očistiti i zgnječiti, rernu i pleh ugrijati na 120 stepeni. Maslac istopiti u tavi te staviti majčinu dušicu, ružmarin i bijeli luk, oko dvije minute sa tim začinima aromatizirati maslac, uzeti meso u komadu i zapeći ga sa svake strane po jednu minutu, meso zaljevati aromatičnim maslacem, pred kraj lagano posoliti i pobiberiti. Meso iz tave staviti na pleh preliti ostatkom aromatiziranog maslaca i staviti u ugrijanu rernu na 120 stepeni 15 do 20 minuta da se peče, zavisi od debljine mesa. Temperaturu kontrolirati, ne smije da pređe 55 stepeni. Pečeno meso izvaditi, zamotati u foliju i vratiti u rashlađenu rernu i peći na 60 stepeni 8-10 minuta. Meso sjeći na 1,5-2 cm debljine, odsječene površine posoliti i meso je spremno za serviranje.

Desert: Bajerise creme sa mariniranim jagodama
Sastojci za 4 osobe
2 štange vanile
6 dl šlaga
3 žumanca
50 grama šećera u prahu
3 lista želatine
1 kašika likera od narandže

Priprema: Štange vanilije uzduž zasjeći, srž izvaditi, staviti u 3 dl šlaga, prokuhati, skinuti sa vatre, štangle vanilije izvaditi, žumanca sa šećerom izmiksati, topli šlag sipati u žumance i izmiješati. Želatinu nakvasiti u hladnoj vodi, tu smjesu usuti u šerpicu te miješati i lagano kuhati desetak minuta. Dodati želatinu i liker od narandže te staviti u frižider oko sat vremena dok počne masa da želira. Ostatak šlaga izmiksati u čvrstu pjenu te postepeno dodati u ohlađenu masu. Masu sipati u posudice ili šalice isprane hladnom vodom te ih staviti u frizider na 4 sata. Da želatina odradi svoj dio posla pa se može servirati.

Jagode
400 grama očišćenih jagoda
200 grama šećera
sok od jednog limuna

Priprema: jagode isjeckati na krupnije komadiće i staviti u veću zdjelu i preliti ih limunom I šećerom te miješati dok se šećer otopi.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: