Film/TV
0

Maja Munda i "Stol za 4" ove sedmice u okolini Banje Luke

Klix.ba
Ekipa popularnog kulinarskog showa "Stol za 4" OBN TV na čelu sa Majom Mundom ove sedmice se nalazi u okolini Banje Luke. Za glavnu nagradu svojim kulinarskim umijećem se bore tri dame i jedan gospodin.

Prva kandidatkinja koja je odlučila pokazati svoje klinarske vještine i njima osvojiti simpatije ostalih takmičara je Dušanka Sekulić.

Predjelo: Punjene pohovane palačinke -brašno -jaja -mlijeko -šunka -sir trapist -kiseli krastavci -kajmak

-majoneza -pavlaka -začini Na pečene palačinke redati sir i šunku, zarolati i pohovati u jajima, brašnu i prezli. Uz palačinke služiti tartar koji smo napravili od majoneza sa dodatkom pavlake po želji i sitno sjeckanih kiselih krastavaca.

Glavno jelo: Teleći medaljoni u sosu -teletina -šampinjoni -riža -grašak -začini

Dinstati luk, dodati teleće medaljone, temeljac, a u drugoj posudi dinstati šampinjone, kada je meso pri kraju dodati šampinjone i malo vrhnja, začiniti po želji i poslužiti uz rižu sa graškom.

Desert: Španski vjetar Kora: 5 bjelanjaka 10 kašika šećera u prahu 5 kašika mljevenih i isjeckanih oraha 3 kašike prezle 1 kašika sirćeta Navedene sastojke umutiti i ispeći kore, od navedenih sastojaka postupak ponoviti da bismo dobili tri kore. Krema:

-8 žumanjaka -10 kašika gustina -½ l mlijeka -margarin -200 gr šećera -300 gr oraha -500 ml vrhnja za šlag Umutiti žumanca sa gustinom sa malo mlijeka, ostatak mlijeka skuhati i polako dodavati ovu smjesu, izmješati i ohladiti. Margarin umutiti sa šećerom i sjediniti sa prethodnom kremom, dodati orahe i premazivati kore naizmjenično stavljajući preko kreme šlag. Cijelu tortu na kraju premazati šlagom i posuti čokoladnim mrvicama.

Zorica Ratković je druga kandidatkinja koja će u utorak ugostiti ostale takmičare i pokušati da osvoji vrijednu nagradu. Specijaliteti koje je ona spremala su:

Predjelo: Teleća čorba -teletina -paprike -šampinjoni -crveni luk -začini Dinstati meso sa lukom i paprikama, sve isjeckano na kocke i preliti 1 l vode, ostaviti da se kuha i pred kraj umutiti kašiku brašna sa 1dcl vode i dodati čorbi zajedno sa šampinjonima, začine koristiti po želji.

Glavno jelo: Teleće šnicle sa povrćem -teleće šnicle -paprike -šampinjoni -krompir -mrkva -vrhnje -začini Na zagrijano ulje staviti teleće šnicle, zapeći ih sa obje strane, dodati paprike, šampinjone, luk i preliti pred kraj vrhnjem, dinstati dok meso ne omekša. Kao prilog služiti pire od krompira i mrkve.

Desert: Ledeno nebo Kora: -6 jaja -6 kašika šećera -3 kašike ulja -6 kašika brašna -prašak za pecivo Navedene sastojke umutiti i peći koru. Krema: -4 kašike mlijeka -4 žumanca -vanilin šećer -želatin (kesica u prahu) -150 gr šećera -500 ml vrhnja za šlag Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlijeko, želatin i sjediniti sa umućenim šlagom. Kada je biskvit pečen prmazati ga kremom.

Dosta Marić je dama koja će u srijedu ugostiti ostale takmičare te svojim kulinarskim specijalitetima pridobiti njhove simpatije te osvojiti glavnu nagradu.

Predjelo: Pohovane paprike -pečene paprike -šunka -mladi sir -blitva -sir trapist -kajmak Pečene crvene paprike puniti sa listićem šunke, sira trapista i blitve, na kraju napuniti sa mladim sirom, uvaljati u jaja i prezlu i pohovati. Služiti sa domaćim kajmakom.

Glavno jelo: Teleći ragu sa rižotom od povrća -teletina -vrhnje -šampinjoni -pileći temeljac -riža -kukuruz -grašak -začini Meso isjeckano na kocke dinstati sa lukom, dodati pileći temeljac, zapršku i začine po želji. Skuhati rižu, grašak i kukuruz i služiti uz teleći ragu.

Desert: Tiramisu piškote kafa 500 gr mascarpone sir 2 jaja šlag šećer Žumanca na pari kuhati dok se ne dobije pjenasta struktura, pomiješati sa mascarpone sirom i šlagom, šećer po ukusu u zavisnosi da li želite slađu ili manje slađu kremu. U staklenu čašu redati piškote prethodno namočene u kafu, pa red kreme i kakaa, postupak ponavljati dok se ne popuni čaša.

Posljednji takmičar u ovoj sedmici je gospodin Miro koji će svojim snalaženjem u kuhinji pokušati impresionirati ostale kandidatkinje.

Predjelo: Carpaccio od jabuke sa domaćom šunkom

  • 4 jabuke, slatko-kisele -12 tankih kolutova šunke -30 g bućinih oguljenih sjemenki -20 g maslaca -2 kašike balsamica -1 kašika sirćeta od kupina ili bijelog vina -2 kašike soka od jabuke -1 kašika meda -3 kašike bučinog ulja -svježi peršin -sol -biber iz mlinčića

Priprema Za Vinaigrette sirće, sok, med dobro izmiješati, posoliti i pobiberiti zatim dodati bučino ulje i izmiješati pa ubaciti sitno siječeni peršun. U tavu ubaciti malo maslaca, kad se maslac istopi onda bučine sjemenke kratko popržiti, zatim malo posoliti. Jabuke dobro oprati ili po potrebi oguliti, odstraniti sredinu i što je tanje moguće isijeći te ih poslagati na tanjir tako da se malo prekrivaju. Jabuke odmah premazati vinaigrttom da ne bi oksidirale, permezan tanko rendati i raspodijeliti po tanjiru. Bučine semenke raspodjeliti po jabukama i siru. Na tanjir staviti foliu te ostaviti u frižider na deset minuta da jabuka upije sve arome. Prije samog serviranja šunku smotati kao ruže i staviti na jabuke te još malo parmezana rendati preko šunke i servirati.

Glavno jelo: Teleći biftek sa mladim špinatom i Risotto alla Milanese Sastojci -600 g bifteka od mliječnog teleta -100 g maslaca -3 grančice majčine dušice -1 grančica ruzmarina -3 češnja bijelog luka -Morska so i biber iz mlinčića

Priprema Meso očistiti od žilica i masnoće, bijeli luk očistiti i zgnječiti, rernu i pleh ugrijati na 120 stepeni. Maslac istopiti u tavi te staviti majčinu dušicu, ružmarin i bijeli luk, oko dvije minute sa tim začinima aromatizirati maslac, uzeti meso u komadu i zapeći ga sa svake strane po jednu minutu, meso zaljevati aromatičnim maslacem, pred kraj lagano posoliti i pobiberiti. Meso iz tave staviti na pleh preliti ostatkom aromatiziranog maslaca i staviti u ugrijanu rernu na 120 stepeni 15 do 20 minuta da se peče, zavisi od debljine mesa. Temperaturu kontrolirati, ne smije da pređe 55 stepeni. Pečeno meso izvaditi, zamotati u foliju i vratiti u rashlađenu rernu i peći na 60 stepeni 8-10 minuta. Meso sjeći na 1,5-2 cm debljine, odsječene površine posoliti i meso je spremno za serviranje.

Desert: Bajerise creme sa mariniranim jagodama Sastojci za 4 osobe 2 štange vanile 6 dl šlaga 3 žumanca 50 grama šećera u prahu 3 lista želatine 1 kašika likera od narandže

Priprema: Štange vanilije uzduž zasjeći, srž izvaditi, staviti u 3 dl šlaga, prokuhati, skinuti sa vatre, štangle vanilije izvaditi, žumanca sa šećerom izmiksati, topli šlag sipati u žumance i izmiješati. Želatinu nakvasiti u hladnoj vodi, tu smjesu usuti u šerpicu te miješati i lagano kuhati desetak minuta. Dodati želatinu i liker od narandže te staviti u frižider oko sat vremena dok počne masa da želira. Ostatak šlaga izmiksati u čvrstu pjenu te postepeno dodati u ohlađenu masu. Masu sipati u posudice ili šalice isprane hladnom vodom te ih staviti u frizider na 4 sata. Da želatina odradi svoj dio posla pa se može servirati.

Jagode 400 grama očišćenih jagoda 200 grama šećera sok od jednog limuna

Priprema: jagode isjeckati na krupnije komadiće i staviti u veću zdjelu i preliti ih limunom I šećerom te miješati dok se šećer otopi.