Dodjela Emmyja
0

"Mad Men" treći put najbolja serija, Clooneyu specijalna nagrada

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
TV-serija "Mad Men" zadržala je titulu najbolje dramske serije na 62. godišnjoj dodjeli nagrada Emmy, održanoj u Nokia Theateru u Los Angelesu.

Priča o reklamnoj agenciji iz šezdesetih godina prošlog stoljeća odnijela je kipić namijenjen onoj najboljoj, i to već treću godinu zaredom.

U oblasti komičnih serija pobijedila je "Modern Family", serija koja ismijava svakodnevni život tri američke porodice.

Najbolji režiser je Ryan Murphy ("Glee"), a Jane Lynch najbolja sporedna glumica.

Najbolja mini serija je "The Pacific", Toma Hanksa i Stevena Spielberga, u produkciji HBO-a.

Kyra Sedgwick je osvojila prvi Emmy za najbolju glumicu dramske serije u "The Closer", u kojoj tumači lik policajke u Los Angelesu.

Emmy za najbolji scenario osvojio je Adam Mazer, autor TV-filma "You Don't Know Jack", Jim Parsons je odnio nagradu za najboljeg glumca u CBS-ovoj komediji "The Big Bang Theory", a Eric Stonestreet za najboljeg sporednog glumca u ABC-ovoj hit seriji "Modern Family", gdje igra jednog od gay partnera.

TV-film "Temple Grandin", priča o ženi koja se bori s autizmom, odnio je tri nagrade: Claire Danes za najbolju glavnu žensku ulogu, Julia Ormond za najbolju sporednu žensku ulogu, te David Strathairn za sporednu mušku ulogu.

Četvrti Emmy za Edie Falco

Zvijezda serije "Sopranos" Edie Falco kući je ponijela četvrti Emmy u karijeri, ovoga puta za ulogu u komičnoj seriji "Nurse Jackie".

Legendarni Al Pacino osvojio je Emmy za ulogu aktiviste u "You Don't Know Jack", dok je u nedjeljnoj ceremoniji George Clooney primio specijalnu nagradu za svoje humanitarne akcije za žrtve zemljotresa na Haitiju, prenosi AFP.

Ovaj 49-godišnji holivudski glumac prethodno se angažovao i na prikupljanju novca za stanovništvo pogođeno uraganom Katrina i krizom u Darfuru.