{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lonci i poklopci": Kuhajte s Vjekom na OBN televiziji

31.3.2014. u 12:16
0
8
"Lonci i poklopci": Kuhajte s Vjekom na OBN televiziji
0
"Lonci i poklopci": Kuhajte s Vjekom na OBN televiziji
Ove nedjelje u Vjekinoj kuhinji sprema se još jedan zdravi i ukusni obrok. Vjeko Kramer je za ovu nedjelju u emisiji "Lonci i poklopci“, koja je programu OBN TV u nedjelju 6.4.2014. u 12 sati, odlučio da pripremi nekoliko ukusnih jela.
Tu su ukusni brodet i morski plodovi u woku, ali i kruh na svoj način, u koji je dodao malo meda a zakuhao ga je sa surutkom.

Kruh



1 kg brašna "Ivo i Bele“
1 Digo kvasac
7,5 dl surutke
1 žlica meda
malo soli

U malo tople surutke otopimo kvasac i malo meda pa ostavimo dok se ne zapjeni. Zapjenjeni kvasac umjesimo u brašno kojem smo dodali sol i mjesimo uz dodatak vode ili surutke dok se tijesto ne odvaja od ruku i zdjele. Ostavimo tijesto na toplom da se diže i kad udvostući svoj volumen premjesimo ga i oblikujemo željeni oblik u tepsioji te ostavimo da se diže. Kad je opet udvostručilo svoj volumen stavljamo ga u zagrijanu špećnicu na 200 stupnjeva C i pečemo oko 1h. Nakon pečenja kruh poprskamo svježom vodom i zamotamo u čistu kuhinjsku krpu.

Brodet



1kg ribe
½ kg crvenog luka
½ glavice češnjaka
1 konzerva pelata
½ l soka od rajčice
2-3 žlice octa
2 dl bijelog vina
sol i papar
peršinov list
maslinovo ulje

Luk očistiti i sitno nasjeći više od pola, ostatak nasjeći na tanke ploške. Češnjak očistiti i usitniti. Na malo ulja popržiti sav crveni luk i polovinu češnjaka. Kada luk malo omekša i porumeni začiniti ga solju i paprom, doliti octom i pustiti da ocat ispari.

Zatim dodati ribu i nakon par minuta usitnjene pelate, sok od rajčice i vino. Pirjati još desetak minuta dok vino ne ispari i na kraju začiniti ostatkom češnjaka i prema potrebi solju, pustiti da zavrije i pred posluživanje posuti usitnjenim peršinovim listom.

Morski plodovi u woku



2- 3 paparike u bojama
1 mrkva
1 ljubičasti luk
1 poriluk
½ kg gljiva
češnjak
đumbir
ulje za wook
soja sos
umak od ostriga
riblji umak
rižini rezanci

Paprike isjeći na krupnije kocke kao i crveni i ljubičasti luk, poriluk isjeći na trakice, mrkvu na rezance. Na woku prvo prepržiti na malo ulja za wok usitnjeni češnjak i đumbir. Zatim dodati morske plodove i prepržiti ih par minuta začiniti soja sosom, umakom od ostriga, ribljim umakom. Zatim dodati usitnjeno povrće i pirjati još par minuta, ako zagara pošpricati vodom i na kraju umješati skuhane i ocjeđene rižine rezance. Ovisno o vrsti sa rižinim rezancima treba biti jako pažljiv jer većinu ne treba niti kuhati. Dovoljno ih je potopiti u vruću vodu 20ak minuta.

Kuhajte i ove nedjelje sa Vjekom!



Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: