Film/TV
0

"Lonci i poklopci": Kuhajte s Vjekom na OBN televiziji

Ove nedjelje u Vjekinoj kuhinji sprema se još jedan zdravi i ukusni obrok. Vjeko Kramer je za ovu nedjelju u emisiji "Lonci i poklopci“, koja je programu OBN TV u nedjelju 6.4.2014. u 12 sati, odlučio da pripremi nekoliko ukusnih jela.

Tu su ukusni brodet i morski plodovi u woku, ali i kruh na svoj način, u koji je dodao malo meda a zakuhao ga je sa surutkom.

Kruh

1 kg brašna "Ivo i Bele“ 1 Digo kvasac 7,5 dl surutke 1 žlica meda malo soli

U malo tople surutke otopimo kvasac i malo meda pa ostavimo dok se ne zapjeni. Zapjenjeni kvasac umjesimo u brašno kojem smo dodali sol i mjesimo uz dodatak vode ili surutke dok se tijesto ne odvaja od ruku i zdjele. Ostavimo tijesto na toplom da se diže i kad udvostući svoj volumen premjesimo ga i oblikujemo željeni oblik u tepsioji te ostavimo da se diže. Kad je opet udvostručilo svoj volumen stavljamo ga u zagrijanu špećnicu na 200 stupnjeva C i pečemo oko 1h. Nakon pečenja kruh poprskamo svježom vodom i zamotamo u čistu kuhinjsku krpu.

Brodet

1kg ribe ½ kg crvenog luka ½ glavice češnjaka 1 konzerva pelata ½ l soka od rajčice 2-3 žlice octa 2 dl bijelog vina sol i papar peršinov list maslinovo ulje

Luk očistiti i sitno nasjeći više od pola, ostatak nasjeći na tanke ploške. Češnjak očistiti i usitniti. Na malo ulja popržiti sav crveni luk i polovinu češnjaka. Kada luk malo omekša i porumeni začiniti ga solju i paprom, doliti octom i pustiti da ocat ispari.

Zatim dodati ribu i nakon par minuta usitnjene pelate, sok od rajčice i vino. Pirjati još desetak minuta dok vino ne ispari i na kraju začiniti ostatkom češnjaka i prema potrebi solju, pustiti da zavrije i pred posluživanje posuti usitnjenim peršinovim listom.

Morski plodovi u woku

2- 3 paparike u bojama 1 mrkva 1 ljubičasti luk 1 poriluk ½ kg gljiva češnjak đumbir ulje za wook soja sos umak od ostriga riblji umak rižini rezanci

Paprike isjeći na krupnije kocke kao i crveni i ljubičasti luk, poriluk isjeći na trakice, mrkvu na rezance. Na woku prvo prepržiti na malo ulja za wok usitnjeni češnjak i đumbir. Zatim dodati morske plodove i prepržiti ih par minuta začiniti soja sosom, umakom od ostriga, ribljim umakom. Zatim dodati usitnjeno povrće i pirjati još par minuta, ako zagara pošpricati vodom i na kraju umješati skuhane i ocjeđene rižine rezance. Ovisno o vrsti sa rižinim rezancima treba biti jako pažljiv jer većinu ne treba niti kuhati. Dovoljno ih je potopiti u vruću vodu 20ak minuta.

Kuhajte i ove nedjelje sa Vjekom!

OBN