Film/TV
0

Liam Neeson u ulozi Ivana Pavla II

NINA
Liam Neeson i Thomas Sangster u filmu "Love Actually" - 2003
Liam Neeson i Thomas Sangster u filmu "Love Actually" - 2003
Nakon trogodišnjih priprema talijanska televizija RAI počet će na ljeto snimanje filma u dva dijela o papi Ivanu Pavlu II., saopštila je danas producentska kuća Lux Vide.

Irski glumac Liam Neeson, koji je upravo završio snimanje novog filma Ridleya Scotta "Nebesko kraljevstvo", u kojem glumi križara, tumačit će lik nedavno preminulog poglavara Rimokatoličke crkve.

Predstavnici RAI-ja su izjavili da je postojao dogovor da se film snimi tek poslije smrti Karola Wojtyle, prenijela je agencija AFP.

Na projektu će pored talijanske, raditi i nekoliko stranih produkcijskih kuća - iz Poljske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Španije i Francuske. U saopštenju Lux Videa se navodi da ta mini serija obuhvaća "dio fascinantnog života preminulog Pape" a govori o "načinu na koji je on umio privući milione ljudi i promijeniti lice Crkve i svijeta".

Film počinje neuspjelim atentatom na papu Ivana Pavla II 13. maja 1981., s kratkim podsjećanjima na njegovo djetinjstvo, početke u pozorištu, godine provedene u sjemeništu i imenovanje za kardinala.