Nakon kritika kolega
0

Kusturica se povukao iz žirija festivala u Antaliji

SRNA
Reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da se povlači iz žirija 47. međunarodnog filmskog festivala Zlatna narandža Antalija zbog kritika koje su na njegov račun izrekli mediji i pojedini turski zvaničnici, javila je medijska mreža World Bulletin.

Kusturica je protivljenje njegovom učešću na festivalu opisao kao "barbarizam i neuljudnost".

"Moja vizija moje zemlje je samo moja vlastita. Ja nisam član nijedne političke partije. Moje izjave i tvrdnje odraz su mojih uvjerenja. Ona su nekada dobra, a nekada loša. Ja vjerujem da su uvijek dobra", rekao je Kusturica na konferenciji za novinare.

On je dodao da je otkazao radionicu sa studentima u južnoj provinciji Antalija i naglasio da će napustiti Tursku odmah poslije susreta sa novinarima.

Komentarišući činjenicu da je ministar kulture Ertugrul Gunaj odlučio da ne dođe na festival zbog njegovog prisustva, Kusturica je rekao da je Gunaj njegov neprijatelj.

Kako javlja medijska mreža World Bulletin, odluka Kusturice uslijedila je nakon što je nekoliko grupa u Turskoj izrazilo svoje protivljenje dolasku filmskog reditelja uz obrazloženje da nije osudio zločine počinjene tokom rata u BiH.

Turski reditelj Semih Kaplanoglu rekao je da  Turke "vrijeđa činjenica što je Antalijaska fondacija za kulturu i umjetnost podržala umjetnika koji brani zločine". 
Domaćini ovogodišnjeg filmskog festivala su opština Antalija i Antalijska fondacija za kulturu i umjetnost.