Film/TV
0

Kusturica: Branit ću vrijednosti Cannesa

NINA
Srpski sineast Emir Kusturica izjavio je, neposredno nakon svog izbora za predsjednika žirija 58. filmskog festivala u Cannesu, od 11. do 22. marta ove godine, da je konačno i na njega došao red da brani autentične vrijednosti najslavnijeg svjetskog festivala filmske umjetnosti.

"Želio bih zahvaliti festivalu u Cannesu koji je u dva navrata nagradio moje filmove... Dao sam sebi zadatak da, kao predsjednik žirija, postavim u žižu te manifestacije suštinska estetska i umjetnička mjerila", izjavio je Kusturica.

Ta se izjava može tumačiti i kao aluzija na prošlogodišnju dodjelu "Zlatne palme" dokumentarnom filmu američkog redatelja Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11", koji su mnogi doživjeli kao "politički".

Kusturica je "Zlatnu palmu" dobio dva puta - 1985. za film "Otac na službenom putu" i deset godina kasnije za "Podzemlje". To je podvig koji je pošao za rukom još samo Amerikancu Francisu Fordu Coppoli, Dancu Billu Augusteu i Japancu Shohei Imamuri.

Kusturica je nagrađen i za režiju filma "Dom za vješanje", a na prošlogodišnjem festivalu, kojim je predsjedavao američki redatelj Quentin Tarantino, bio je jedan od glavnih favorita s filmom "Život je čudo".

Međunarodni uspjeh srpskog reditelja usko je povezan s canneskim festivalom, a on sam je rekao: "Rođen sam više puta, a jedno od mjesta mog rođenja svakako je Cannes".

Prvi film s kojim je ušao na velika vrata na međunarodnu scenu je "Sjećaš li se Dolly Bell?", za koji je 1980. dobio "Zlatnog lava" na festivalu u Veneciji.