Ko će dospjeti do kuhinje
0

FOTO / Kulinarski show MasterChef u programu FTV-a od utorka

Klix.ba
Federalna televizija u utorak, 25. septembra, počinje emitiranje svjetski popularnog kulinarskog TV showa MasterChef.
MasterChef je televizijski show prvi put emitiran u Engleskoj 1990. godine. Format su oživjeli izvršni producenti Franc Roddam i John Silver. Tokom godina logo MasterChefa je postao prepoznatljiv diljem svijeta.

Do sada je ovaj program proizveden u 35 zemalja. Pored osnovne MasterChef serije, format se razvio u još tri verzije: za profesionalne kuhare, celebrity verzija te verzija prilagođena djeci.

Najveći uspjeh ovaj format ima u Australiji, gdje je jedan od najgledanijih programa, a finalna epizoda 2. sezone i danas je treći najgledaniji program u historiji australijske televizije. Mnoge zemlje otkupljuju i emitiraju upravo MasterChef Australija.

Federalna televizija je otkupila pravo na emitiranje druge sezone MasterChefa. Za drugu sezonu prijavilo se skoro 2000 zainteresiranih, ali samo najbolji dobit će priliku ući u MCH kuhinju i takmičiti se za glavnu nagradu od oko 50 hiljada KM, ali i učeći od najboljih stručnjaka zauvijek promijeniti svoje živote. Ovaj show će vam promijeniti odnos prema hrani, te promovirati kvalitet gastronomije.

Voditelj showa je Igor Mešin, scenaristički će ga potpisivati Jasna Nanut, a uz Matu Jankovića i Radovana Marčića kuhare će ocjenjivati renomirani chef Dino Galvagno.

U prvim emisijama vidjet ćemo kakva je atmosfera vladala na audicijama. Ko se pokazao u najboljem svjetlu, a kome je žiri vrlo otvoreno dao do znanja da još jednom razmisle je li karijera kuhara za njih. Žiri će odabrati 50 kandidata koji će se morati suočiti s brojnim izazovima kako bi zaradili priliku ulaska među najbolje, koji ulaze u MasterChef kuhinju.

Kandidati će morati opravdati osvojene pregače na audiciji i izboriti se za ulazak u MasterChef kuhinju. Jedan od prvih izazova bit će Test kuharskih osnova, a ubrzo će uslijediti i prvo kuhanje i pripremanje jela koje će žiri kušati. No, tu će priliku imati samo privilegirani, oni koji su savladali prethodni izazov - razdvajanje žumanjka od bjelanjka i filetiranje ribe. Već u prvim emisijama vidjet ćemo prva odustajanja, prve gafove, ali i one primjere koje će žiri sa zadovoljstvom pohvaliti i plasirati dalje.