Film/TV
214

Kritike nakon gledanja "50 nijansi Sivog": Tresla se gora, rodio se miš

Klix.ba
Scena iz filma 50 nijansi Sivog
Scena iz filma 50 nijansi Sivog
Premijera dugonajavljivanog filma "50 nijansi Sivog" održana je jučer u kinima širom svijeta, a već stižu i prve kritike na film. Kao i uvijek, nekima se sviđa, nekima ne, nečija su očekivanja ispunjena, neko je razočaran, no kritičari su uglavnom složni u jednoj stvari - film nije ispunio očekivanja svih onih koji su čitali knjige E. L. James.

Kritičari su razočarani i frustrirani filmom "50 nijansi Sivog", a većina njih smatra kako film nije ponudio ono što je najavljivao kad su scene seksa u pitanju: u filmu nema ni približno onoliko seksa koliko se očekivalo i trebalo ga je biti mnogo više, smatraju kritičari.

Justin Craig za Fox News film opisuje prosječnim i nimalo seksualno eksplicitnim, te navodi kako će svi oni koji hrle u kina nadajući se vrućem seksu, ostati razočarani. Pojašnjava kako scene seksa čine manje od 15 minuta od ukupno 125 minuta filma, a čak su i one daleko od onoga kakvima su najavljivane – ne posebno eksplicitne i ništa što već niste vidjeli dosad.

"Nesumnjivo je da tu ima dosta golotinje, ali ništa što već nismo vidjeli na kablovskoj. Više toga ćete vidjeti u filmu 'Saw', seriji 'Game of Thrones' ili bilo kojem drugom HBO showu", piše Justin Craig, dok Lindsey Bahr za AP ističe kako film ne donosi ništa što već nismo vidjeli u seriji Lene Dunham, HBO showu "Girls".

"Pervertirana Pepeljuga, seksi poput vađenja zubnog živca"

"Sjedeći u kinu dva sata i gledajući ovu napornu sado-mazo melodramu može biti izuzetno frustrirajuće iskustvo mučenja", piše Jaclyn Hendricks za Nypost, te dodaje kako je film "seksi poput vađenja zubnog živca", toliko da u jednom trenutku, kaže Devin Faraci za Badass Digest, "zapravo počnete i žudjeti za svjetlucavim vampirima i vukodlacima".

Josh Dickey za Mashable piše kako je zapravo riječ o prosječnoj ljubavnoj priči koja je prilično trapava i nezgrapna, te nedovoljno fascinantna da bismo njome ostali oduševljeni.

"Anastasiju, izgubljenu studenticu engleske književnosti spašava i 'pod svoje' uzima biznismen i milijarder Grey, kupujući joj skupe poklone, što ovu priču čini pervertiranom verzijom Disneyjeve Pepeljuge", piše Claudia Puig za USA Today.

Dodaje kako "50 nijansi Sivog" glorificira seksualno nasilje, implicirajući da žene traže nekog ko će ih kontrolisati, te su spremne na to da trpe zlostavljanje i ponižavanje samo kako bi ostale uz muškarca koji im se sviđa.

"Film vas polako drži u iščekivanju i napetosti, da bi vas na kraju razočarao. Također, problem sa filmom je takav da vas lišava svih monologa i opisa koji se mogu pronaći u knjizi, pa na kraju imate dojam da gledate parodiju", piše Sheri Linden za Hollywood Reporter, dok Telegraph navodi kako film uklanja svo "meso" knjige transformišući je u "slatkastu zabavu za široke narodne mase."