Film/TV
0

Kriterion u susret koncertu Lejingradskih kauboja u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U mjesecu maju Fondacija Kriterion pokušava svojim projekcijama pratiti aktualna dešavanja u gradu Sarajevu. Izvrsna uvertira za koncert legendarnog sastava "Leningrad Cowboys”, koji će se održatai na Otvorenoj sceni FIS, je i projekcija filma Lenjingradski kauboji idu u Ameriku.

Projekcija će se održati 23. maja 2007. godine, sa početkom u 19.30 sati, u Kinu Meeting Point. Cijena ulaznice je 3KM.

Nakon projekcije filma Simon i gostovanja režisera Eddya Terstalla u Sarajevu, Kriterion nastavlja praviti drugačije filmske događaje. Ovaj put na repertoaru je jedan od najboljih filmova napravljenih na muzičku tematiku. Lenjingradski kauboji kroz ovu divnu filmsku priču ne pričaju samo o muzici, već i o našim društvima spremnim da se mijenjaju, i da učine sve da bi se svidjeli nekom "sa zapada". Naravno, sve to kroz vizualnu percepciju genija iz Finske, gospodina Akia Kaurismakia.

Aki Kaurismaki, jedan je od najvećih evropskih autora iz plejade toplih ljudi sa hladnog sjevera. Prošle godine, odbio je biti dio filmske nagrade Oskar, jer se žestoko protivi američkoj politici. Aki je filmski genije, a Lenjingradski kauboji, neponovljive, muzičke ikone koje je teško nadmašiti.

Nakon projekcije, Fondacija Kriterion Vas poziva da svoj boravak produžite i za vrijeme trajanja „After movie party: Total Balalaika Show” u Kafeu Meeting Point, kada ćete uz zvuke Lenjingradskih kauboja, imati priliku da u nagradnoj igri osvojite u ulaznice za koncert.