Film/TV
52

Kreatori crtića "Vatrogasac Sam" ponudili duboko izvinjenje: Lik Elvis stajao na stranici Kur'ana

Klix.ba
Kreatori crtanog filma "Vatrogasac Sam" ponudili su bezrezervno izvinjenje nakon što je objavljena epizoda pod nazivom "Mutne vode" u kojoj jedan do likova stoji na stranicama Kur'ana, svete islamske knjige.

Roditelji djece koja su gledala ovu epizodu kazali su kako je islamofobična jer prikazuje kako lik Elvis iskazuje nepoštivanje prema svetoj knjizi. Epizodu je prikazao Channel 5 prošlog mjeseca i sada je potpuno uklonio sa svog kanala.

Scena počinje kada se Elvis spotakne noseći tacnu sa čajem i jedna stranica Kur'ana padne na pod. Ostale stranice lete u zrak, a lik stane na jedan od papira.

"Nemam pojma šta je bilo u glavama producenata kada je mislio da je ovo bila dobra ideja", rekao je Miqdaad Versi, generalni sekretar Islamskog vijeća Velike Britanije.

Glasnogovornik multinacionalne firme Mattel koja je vlasnik ovog crtanog filma kazao je kako su uvidjeli grešku.

"Namjera je bila na stranici prikazati nečitak tekst i duboko žalimo zbog ove greške. Iskreno se izvinjavamo za bilo koji stres ili uvredu koju smo uzrokovali. Više nećemo sarađivati s animacijskim studijom koji je odgovoran za ovu grešku. Odmah smo uklonili epizodu i od sada pregledamo sve sadržaje kako nam se ovo ne bi ponovilo. Ponovo se bezrezervno izvinjavamo našim gledaocima", rekao je glasnogovornik.

Mattel je vlasnik i popularnih crtanih filmova "Tomica i prijatelji" i "Bob graditelj".