Film/TV
19

Kratki film Ene Sendijarević u Quinzaine Des Realisateurs programu festivala u Cannesu

Klix.ba
Kratki film "Import" Ene Sendijarević ušao je u Quinzaine Des Realisateurs program Cannes Film Festivala.

Film je nastao u produkciji Pupkin iz Amsterdama, a priča je o integraciji ispričana iz perspektive bosanskohercegovačke porodice koja dobija dozvolu za boravak u Holandiji.

Rediteljica Ena Sendijarević je rođena u Bosni i Hercegovini 1987., a studije je završila u Berlinu i Amsterdamu, gdje predaje na Odsjeku za scenarij na Dutch Film Academy. "Import" je četvrti kratki film ove mlade rediteljice, a njen debitantski film "Travellers Into the Night" prikazan je na mnogim festivalima i osvojio je nekoliko internacionalnih nagrada.

Uloge u filmu "Import" ostvarili su Esma Hrusto, Aya Crnić, Mario Knezović, te Alena Džebo, koja je od prošlog mjeseca i članica Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Quinzaine je program koji od 1968. samostalno organizira Francusko društvo filmskih redatelja. Ove godine u ovom programu našlo se 11 kratkih, te 18 dugometražnih igranih filmova, među kojima i film "Fai bei sogni" Marca Bellocchia, koji je dijelom sniman u Sarajevu i Varešu, te na kojem su radili i brojni bosanskohercegovački filmski radnici.

Podsjećamo da će Cinefondation programu biti prikazan bosanskohercegovački kratkometražni film "Dobro" u režiji Marte Hernaiz Pidal, a u glavnom takmičarkom programu film "Sieranevada" rumunskog reditelja Cristi Puiua, u čijoj koprodukciji je učestvovala i producentska kuća 2006 iz Bosne i Hercegovine.