Film/TV
0

Kontroverzni serijal o Titu i u BiH

Sarajevo-x.com
Kontroverzni dokumentarni serijal "Tito-crveno i crno", koji je u protekle dvije godine s velikim uspjehom prikazivan u Srbiji i bio najgledaniji dokumentarni program u posljednjih nekoliko godina, a za koji je Slobodna Dalmacija nedavno štampala DVD izdanje i s velikom uspjehom ga plasirala na hrvatsko tržište, od ponedeljka, 2. februara, emitira se na programu RTRS-a.

Serijal predstavlja iscrpnu historijsku sagu o najvećem državniku naših prostora - Josipu Brozu Titu. Oslanjajući se na golemu arhivsku građu nekadašnje Jugoslavenske radio-televizije i Filmskih novosti, te na zapise i kazivanja Titovih najužih saradnika, historičara, publicista, diplomata, profesora i brojnih eminentnih svjedoka tog vremena, ovaj serijal, kroz 24 epizode, evocira sjećanja na burno razdoblje stvaranja i postojanja jedne države, saopćeno je danas iz producentske kuće DEPO iz Sarajeva.

O Titovoj vladavini, nepokolobljivim političkim odlukama, neustrašivoj intuiciji i hedonističkim strastima, ali i o najvećim greškama i zabludama njegovog državnog i partijskog sistema, govore Milovan Đilas, Svetozar Vukmanović Tempo, Muhamed Filipović, Raif Dizdarević, Slavoljub Đukić, Nijaz Duraković, Latinka Perović, Dragan Veselinov, Zdravko Grebo, Dušan Bilandžić, Svetozar Stojanović, Ivan Zvonimir Čičak, Dejan Jović i brojni drugi posredni i neposredni svjedoci Titovog doba.

O istom svjedoče arhivski snimci, zapisi i citati neprikosnovenih aktera bivše političke scene - Edvarda Kardelja, Miroslava Krleže, Aleksandra Rankovića, Dobrice Ćosića...,

Serijal "Tito - crveno i crno" rađen je prema medijskom konceptu i scenariju Miće Miloševića, koji ujedno potpisuje i režiju. Projekat je realizirala NIRA produkcije iz Beograda, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije.

TV adaptaciju serije za ovdašnje tržište, ali i za tržište Hvatske i Slovenije, uradila je producentska kuća DEPO iz Sarajeva. Krajem februara očekuje se štampanja i DVD izdanja ovog serijala za teritorij BiH.