Film/TV
1

VIDEO / Kontroverzna emisija u Danskoj: Žena se skida, a muškarci komentarišu njeno tijelo

Klix.ba
Danski chat show, "Blachman", u kojem se žene tiho skidaju, dok domaćin i gost showa kritikuju njihova tijela gledaoci su označili kao seksistički i ponižavajući. Da stvar bude još gora, show se emitira u okviru danskog javnog servisa.

Žene, u kućnim ogrtačima, staju ispred dvojice muškaraca, a zatim skidaju ogrtače dok domaćin i autor showa, Thomas Blachman, i njegov gost komentarišu njihove figure. Komentari su najčešće prilično "masni" i djetinjasti, a Blachman svoj show brani tvrdeći da ženama zapravo čini uslugu, jer "žensko tijelo vapi za riječima muškaraca".

Također je rekao da je njegov show djelo genija i da ima više ciljeve od "raspravljanja o estetici ženskog tijela bez dopuštanja da razgovor zađe u pornografije ili političku korektnost".

"Rekao sam im da je sva ideja showa da dopusti muškarcima da razgovaraju o tijelima golih žena dok one stoje odmah ispred njih. Želio sam da revidiram ženske poglede na muške poglede na žene", rekao je Blachman.

Kritičari su odbacili njegove tvrdnje ukazujući na neke od njegovih šovinističkih izjava u showu. Čak i prije nego je show emitiran, privukao je veliku pažnju medija i veoma je kritikovan zbog seksističkih stavova i ponižavanja žena.

"Takozvana namjera ove emisije da razbija tabue i izaziva stereotipe je čista glupost. Više je nalik klaustrofobičnom striptiz klubu koji služi samo kako bi betonirao klasične koncepte muške dominacije. U osnovi, takve stvari trebale su još davno postati stvar historije", kaže autor Knud Romer

Pokrenuta je i kampanja koja zahtijeva da se show obustavi prije nego čitava stvar ode još dalje.

"Nezahvalnost je jedina stvar koja može potuči nekoliko genijalaca, koliko ih ima u našoj zemlji. Zapamtite, ja vam dajem nešto što nikada ranije niste vidjeli. Ne grizite ruku koja vas hrani", rekao je Blachman, koji se povukao u svoj dom u New Yorku.

Producentica showa, Sofia Fromberg, koja je branila čitav projekat, izjavila je kako se program mora nastaviti i da ne smatra da TV kritičari treba da imaju posljednju riječ u tome šta je najbolje za muškarce i žene.

"Imamo program koji otkriva šta muškarci misle o ženskom tijelu. Pošteno govoreći, šta ima loše u tome?", rekla je Fromberg.

Show se emitira u okviru javnog servisa, na kanalu DR2.