Film/TV
0

Kome je Oscar uskraćen?

Klix.ba
Uprkos izvrsno odigranoj ulozi u filmu 'Chicago', Richard Gere ostaje praznih ruku...
Uprkos izvrsno odigranoj ulozi u filmu 'Chicago', Richard Gere ostaje praznih ruku...
Ah, ponovo nešto u vezi sa <a href="http://www.oscar.com " target="_blank">Oscarima</a>... Ovogodišnje nominacije je uglavnom bilo lako predvidjeti, ali uvijek nečije srce bude slomljeno. Uvijek postoji neki glumac ili neki film koji je izostavljen iz ovog ili onog razloga.

Možda zbog premalene popularnosti u Hollywoodu? Možda zbog previše politike? Možda zato što ne glume dovoljno izmučenu osobu? Akademija zaista traži mnogo toga za svoju zlatnu statuicu.

Favoriti kritičara su često ignorisani, npr. kao Steve Buscemi u Ghost Worldu ili Brad Pitt u Fight Clubu. Kontroverzija i komedija su često odbačene. Od Eminema do Richarda Gerea, evo nekih kojima je Oscar nepravedno uskraćen...

Najbolji film Dokaz da kritičari ne mogu prevariti ni publiku ni Akademiju, Far From Heaven, film sa vjerovatno najboljim kritikama ove godine, nedostaje u nominacijama. Također ignorisani su Adaptation i About Schmidt, dva filma koji su bili favoriti kritičara i na listi 10 najboljih filmova. Naravno, Oscar je rijetko sreo komediju koja mu se svidjela, posebno u slučaju Adaptationa, filma koji ismijava Hollywood.

Najbolji glumac Zašto Akademija ne bi jedne godine mogla uraditi nešto interesantno i nominirati nekoga ko bi zapravo mogao iznenaditi ljude svojim govorom pri primanju Oscara? Ne zato da bi ta osoba rekla nešto o predsjedniku ili Tibetu, nego zato što bi izgledala bizarno na pozornici. Šta bi ta osoba obukla? I šta bi rekla? Dvije takve osobe su Eminem sa svojim blistavim prvim glumačkim iskustvom u 8 Mile i Adam Sandler u Punch-Drunk Love režisera Paul Thomasa Andersona.

Najbolja glumica Iako je Diane Lane bila fenomenalna u filmu Unfaithful, Akademija je potpuno zaboravila na drugu preljubnicu, Jennifer Aniston u filmu The Good Girl. Film je možda bio previše za standarde Akademije, a možda je i Jennifer bila toliko dobra u ulozi djevojke koja boluje od prave depresije koju glasači čak ne bi ni primijetili. U svijetu filmova, depresija uključuje mnogo vrištanja, alkohola i droga, jer, naravno, to je depresija. Možda bi stvari bile drugačije da je Anistonova igrala prostitutku, najomiljeniju ulogu Akademije (pomislite na Jane Fondu u Klute ili Elisabeth Shue u Leaving Las Vegas).

Najbolji sporedni glumac Nema Richarda Gerea?? Uvijek politički raspoložena Akademija voli ponekad predati nagradu nekome ko je zgodan, stariji i ko je preživio mnogo toga (npr. Kim Basinger u L.A. Confidential). Šta se onda desilo ovdje? Gere, koji je pri prihvatanju svog Zlatnog globusa za Chicago rekao da nikad nije ništa osvojio, bio je savršen kandidat. Pleše tap-dance, pjeva i pleše sve odjednom, ali Akademija je izgleda rekla: "Sorry, Richarde, ali mi smo gledali Chicago samo zbog cura sa podvezicama." To je sramota, jer je Chicago jedan od najboljih filmova u kojima je Gere glumio. Isto važi i za Dennisa Quaida, koji nije nominiran za svoju briljantnu ulogu prikrivenog homosexualca u Far From Heaven. Izgleda da je potrebno puno raditi za ovu nagradu: John C. Reilly je uradio četiri filma u jednoj godini kako bi zaradio nominaciju za ovu zlatnu statuicu.

Najbolja sporedna glumica Da li su Meryl Streep i Julianne Moore znale da su sporedne glumice pored Nicole Kidman u filmu The Hours? Je li do nas, ili su sve tri glumice u filmu bile jednake? Studio mora da je jako htio da Nicole dobije Oscara (na kraju krajeva, ona je nosila onaj ružni nos), da je dobila mjesto u prvoj klasi. Michelle Pfeiffer koja igra sociopatu u drugom ženskom filmu The White Oleander, je nažalost, također ignorisana.

Najbolji režiser Zbog godina i godina grižnje savjesti, Akademija će vjerovatno ovu nagradu dati Martinu Scorsese (očigledno Taxi Driver, Raging Bull i Goodfellas nisu bili dovoljni za Oscara), ali, sama čast je biti nominiran, zar ne? Pa, gdje je onda Peter Jackson?? Nije li on režirao jedan od filmova nominiranih za najbolje, Gospodara prstenova: Dvije kule? I zašto ne dati nominaciju već nepotrebno ignorisanom Toddu Haynesu za Far From Heaven? Mogli su dodati još jednog nominiranog, pošto bi bjegunac Roman Polanski (Pianist) bio uhapšen kad bi samo puhnuo u pravcu Kodak Theatra.