Film/TV
0

Ko je sve u konkurenciji za ovogodišnjeg Oskara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hollywood se priprema za svečanu dodjelu filmske nagrade Oskar, koja će se održati kasnije ovog mjeseca.

Dopisnik Glasa Amerike Mike Sullivan javlja iz Los Angelesa da su se kandidati nedavno sastali na zajedničkom ručku te tom prilikom razgovarali o ovogodišnjoj konkurenciji za nagradu.

U ovogodišnjoj utrci za Oskara nalaze se i holivudski veterani ali i relativni novaci. Kate Winslet nominirana je za najbolju glumicu za svoju ulogu bivše nacističke stražarke koncentracionog logora u filmu "The Reader". Ovo je njena šesta nominacija, četvrta za glavnu ulogu, no dosad još nije uspjela pobijediti nijednom.

"Bila sam ovdje toliko puta i izgubila isto toliko puta. Iskreno rečeno, već sam odlično uvježbala gubitnički izraz lica, usavršila sam tu mirnoću koju naravno morate imati u trenutku kad ne prozovu vaše ime", kaže Winslet.

Među ostalim kandidatkinjama za glavnu ulogu su Angelina Jolie, za ulogu u krimiću "Changeling", i Anne Hathaway, za romantičnu komediju "Rachel Getting Married".

U konkurenciji za Oskara za glavnu mušku ulogu su Frank Langella koji je u filmu "Frost/Nixon" glumio Richarda Nixona, te Sean Penn za ulogu Harveya Milka, aktivista za prava homoseksualaca u filmu "Milk".

Veteranka Meryl Streep je nominirana za sporednu ulogu u filmu "Doubt", priču o navodnom pedofilskom skandalu u jednoj katoličkoj školi. Za sporednu ulogu u tom filmu nominiran je i Philip Seymour Hoffman.

U toj je kategoriji nominiran i Heath Ledger, koji je preminuo prošle godine, za ulogu Jokera u filmu "The Dark Knight", najnovijem nastavku serijala o Batmanu.

Mickey Rourke nominiran je za glavnu ulogu u filmu "The Wrestler", koji je označio njegov povratak pred kamere.

Glumica Taraji P. Henson radi u Hollywoodu već desetak godina i ove je godine prvi put nominirana za Oskara za sporednu ulogu u filmu "The Curious Case of Benjamin Button". Zvijezda tog filma Brad Pitt nominiran je za glavnu ulogu čovjeka koji stari unazad.

Glumica Taraji Henson kaže da joj put do Hollywooda nije bio lagan: "Nisam imala novca, ravno iz fakulteta sve što sam željela bilo je ići u Kaliforniju. Neki su mislili da sam luda, moja mi je mama govorila da ću umrijeti od gladi, no svi su sada jako ponosni na mene."

Robert Downey Jr je nominiran za sporednu ulogu holivudskog glumca opsjednutog sa samim sobom u komediji "Tropic Thunder".

Penelope Cruz nominirana je za sporednu ulogu u filmu Woodyja Allena "Vicky Christina Barcelona". Ta španska glumica kaže da bi voljela pobijediti, ali je zadovoljna i sa samom nominacijom, njenom drugom, nakon one iz 2006. za film "Volver".

"Jako sam sretna da budem dio male grupe glumaca koji imaju zaposlenje, zarađuju za život baveći se ovim zanimanjem, koje toliko volim još otkad sam bila djevojčica. Ne želim biti opsjednuta nagradama, ali želim uživati u svakom trenutku", kazala je Cruz.

Svečana dodjela Oskara održat će se u Hollywoodu 22. februara.