Film/TV
0

"Knocked Up" je plagijat?

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Knocked Up", Foto: Reuters
Scena iz filma "Knocked Up", Foto: Reuters
Kanadska novinarka Rebecca Eckler tvrdi kako je ona zapravo autorica priče na kojoj je baziran film "Knocked Up", te je podnijela tužbu protiv redatelja prošlosedmičnog box office hita filmskog studija Universal.

U tužbi protiv pisca i redatelja Judda Apatowa i studija Universal Rebecca Eckler tvdi kako postoji i previše sličnosti između filma "Knocked Up" i njene knjige, koja obrađuje priču o slučajnoj trudnoći, da bi se radilo o običnoj koincidenciji.

"Ne sumnjam, gledano samo sa aspekta scenarija, da je Apatow imao primjerak moje knjige negdje u svom uredu", izjavila je za Reuters podnositeljica tužbe.

"Mnogi će sigurno reći kako priča o opijanju i trudnoći nije neobična, ali činjenica je da se to ne dešava baš svakome, te niko nije pisao o tome prije mene. Apatow je svoj scenarij prodao tek nakon što sam ja napisala knjigu", dodala je Ecklerova.

Njena knjiga pod naslovom "Knocked Up: Confessions of a Hip Mother-to-Be" je objavljena 2005. godine u SAD-u, a autorica je sada izjavila kako želi kompenzaciju i priznanje njenog doprinosa novom filmu.

Priča o novinarki u usponu koja se napije i zatrudni je fokus i nove uspješne komedije i knjige Rebecce Eckler. Kao sličnosti autorica navodi činjenicu da je otac na filmskom platnu i u knjizi Kanađanin jevrejskog porijekla, a i buduća mama na filmskom platnu i u knjizi je kupila mnogo testova za utvrđivanje trudnoće kako bi bila potpuno sigurna da je beba na putu.

Filmski redatelj Judd Apatow pak tvrdi kako su ove dvije priče različite. "U knjizi žena zatrudni sa zaručnikom kojeg obožava, za vrijeme zabave povodom njihovih zaruka. U filmu se radi o vezi na jednu noć između ambiciozne mlade žene i uživatelja marihuane koja rezultira trudnoćom i njihovim kasnijim pokušajima boljeg upoznavanja", objasnio je Apatow.

Fim "Knocked Up" je premijerno prikazan 1. juna u Sjevernoj Americi, a u glavnim ulogama se pojavljuju Seth Rogen, kao budući tata Ben Stone, i Katherine Heigl (Uvod u anatomiju), kao buduća mama Alison Scott. Samo za prvi vikend prikazivanja slatka komedija je zaradila impresivnih 30,7 miliona dolara.