Film/TV
49

Kino na otvorenom bAAAšta bilo je pravo osvježenje za Banjalučane ovog ljeta

Piše: T. Č.
Od maja pa sve do oktobra Banja Luka je imala svoje kino na otvorenom.

Kako su nam rekli u Udruženju građana Action Against AIDS (UG AAA) koje je i zaslužno za projekcije filmova na otvorenom, posmatrajući okruženje dosjetili su se u jednom trenutku da bi jedan ovakav ambijent bio osvježenje svima, a prvenstveno mladima. Ljudima se na početku činilo da je to još jedan kafić, ali su ubrzo uvidjeli da je to nešto sasvim drugačije.

"Naša bAAAšta je ambijent koji krasi divan ručno izrađen eksterijer, a koji prije svega služi za druženje i filmske projekcije. Do sada smo u ovom prostoru organizovali više od 15 projekcija i radi se isključivo o dokumentarnim filmovima. Bili su to filmovi koje smo pažljivo birali, poučni i edukativni, što nam je i bio primarni cilj", kaže za Klix.ba Jelena Janković iz Udruženja UG AAA.

Dodaje i su posjetiocima bAAAšte prije svake filmske projekcije prikazivali i jedan kratki edukativni film o spolno prenosivim bolestima, te načinima i mjestima gdje se mogu testirati. Dokumentarni filmovi su privukli veliku pažnju Banjalučana, a komentari su bili i više nego pozitivni. Sada svi sa nestrpljenjem očekuju ljepše vremenske uslove, ali projekcije filmova zbog toga neće biti stopirane.

"Prostor ostaje otvoren i tokom jeseni. Imamo malu salu gdje ćemo organizovati projekcije, to je ono što je važno jer želimo da nastavimo kontinuitet posjećivanja, od strane građana. Naravno, određene aktivnosti ćemo provoditi u zavisnosti od vremenskih uslova. Naše prostorije će od sada raditi svakim danom do 22 sata, a besplatno će se služiti kafa i čaj. Također, organizovat ćemo i humanitarne večeri i turnire u igranju Sony Play Stationa", pojašnjava Janković.

Inače ovo udruženje je do sada realizovalo i dvije humanitarne akcije. Zajedno sa Udruženjem "Otpisani entuzijasti" iz Banje Luke prikupili su pomoć za petočlanu banjalučku porodicu koja živi u jako teškim uslovima. Nakon toga, pokrenuli su i akciju prikupljanja donacija za prijatelja Udruženja Dejana Kovačevića, koji ima samo 31 godinu i od rođenja boluje od bronhijalne astme te mu je neophodna transplantacija pluća.