Film/TV
0

Kino Kozara: Od pisaće mašine do 3D tehnologije

SRNA
Kino Kozara dobilo je ove sedmice digitalnu 3D tehnologiju, za šta je iz budžeta grada Prijedora u ovoj godini izdvojeno više od 150.000 KM, te će za vikend prvi put prikazati filmove u 3D formatu na vlastitoj opremi, izjavila je danas direktorica Javne ustanove "Centar za prikazivanje filmova" Safira Karahodžić.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Za najmlađu publiku imamo 'Šetnju s dinosaurusima' u subotu i nedjelju od 12 i od 16 sati. Ovaj film najtoplije preporučujemo i odraslima, jer je riječ o spektaklu u koprodukciji BBC-a. U večernjim terminima oba dana vikenda prikazujemo film Ronin 47 od 18 i od 20:30 sati", najavila je Karahodžić.

Tako će zvuk klavira u prvim nijemim filmovima prikazivanim u gradu na Sani još od davne 1925. godine, ali i zvuk pucketanja briketa kojim se do prije nekoliko godina zagrijavalo nekadašnje kino Mrakovica, zamijeniti savremeni "surround" sistem zvuka u današnjem Kinu Kozara, zdanju kulturnog, ali i ambijentalno-arhitektonskog značaja.

"Za kratko vrijeme prešli smo put od pisaće mašine, peći bubnjare, kinoprojektora iz 1959. za filmove i ruinirane sale u nekadašnjem kinu Mrakovica gdje je prokišnjavao krov, do moderno uređene i klimatizovane sale Kina Kozara u strogom centru grada i 3D tehnologije", podsjetila je Karahodžić, koja dužnost direktora prijedorskog kina obavlja od 2005. godine.

Safira Karahodžić (Foto: SRNA)
Safira Karahodžić (Foto: SRNA)

Istovremeno s modernizacijom, Kino je bilježilo i rast broja posjetilaca od nekadašnja tri do četiri gledaoca po projekciji do ubacivanja pomoćnih stolica u sali koja broji 161 sjedište na prvim filmovima prikazanim proljetos u 3D tehnologiji na iznajmljenoj opremi.

"U aprilu smo za tri dana prikazivanja 3D filmova imali više od 2.000 gledalaca, što je bilo više nego za sve filmove zajedno prikazane u prva tri mjeseca ove godine. Imali smo posjetioce ne samo iz Prijedora, nego i iz susjednih opština: Bosanske Dubice, Bosanskog Novog, Oštre Luke i Sanskog Mosta", navela je Karahodžić.

Prema njenim riječima, nije samo broj posjetilaca opravdanje za ulaganje u nabavku 3D opreme, nego i činjenica da su ovlašteni distributeri filmova odavno prešli na digitalizovane formate koji se ne mogu prikazivati na analognim kinoprojektorima kojima je mjesto prije u muzejskim postavkama nego u projekcionim kabinama bioskopa.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Tako smo u ovoj godini imali situaciju kada nismo imali šta prikazivati, iako radimo sa više distributera u regionu. Kada tražimo film, kažu nam da jednostavno nemaju ništa na 35-milimetarskoj traci i onda smo prosto primorani da zaključamo salu. Sada, sa novom opremom, to više neće biti slučaj. Svakodnevno ćemo imati po jednu projekciju, a dodatno ćemo vikendima imati matine predstave za djecu, dok će u slučaju premijera i blockbustera prema potrebi biti i više od jedne projekcije dnevno", naglasila je Karahodžić.

Kino Kozara namjerava zadržati stari projektor i nakon digitalizacije, s obzirom na to da i dalje ima filmova snimljenih na 35-milimetarskoj traci i filmskih autora koji se opiru digitalnim i ostaju vjerni klasičnim formama.