Film/TV
309

Kino distribucija filma Hiljadarka kreće svjetskom premijerom u Banovićima 10. septembra

Klix.ba
Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Edhem Husić, Vlado Kerošević, Slaven Knezović, Vanesa Glođo, Željko Pervan, Armin Omerović... Ovo su samo neka od brojnih glumačkih imena koja se pojavljuju u novoj komediji hvaljenog redatelja Nenada Đurića – Hiljadarka.
Film Hiljadarka svoju je pretpremijeru imao na 21.Sarajevo Film Festivalu, a o tome koliku je pozornost na sebe skrenuo kino najavom objavljenom prije dva mjeseca, a koja je na Youtube kanalu pregledana u BiH pregledana više od 25.000 puta, dovoljno govori podatak da se upravo za tu projekciju tražila karta više i da je dvorana Narodnog pozorišta u Sarajevu bila ispunjena do kraja.

Veliki projekat regionalne kino distribucije počinje 10. septembra u Banovićima sa svjetskom premijerom filma koja će osim glumačke i filmske ekipe ugostiti i političku i estradnu kremu cjelokupne regije. Banovići nisu odabrani slučajno – to je naime glavno mjesto radnje u filmu, ali i mjesto gdje se film u cijelosti i snimio u jesen prošle godine pa će se organizacijom Svjetske premijere filmska ekipa pokušati barem djelomično zahvaliti na svemu onome što su općina sa stanovnicima i RMU Banovići učinili za stvaranje filma Hiljadarka i to upravo na proslavi Dana općine.

"Banovići su bili sjajni. Bilo je predivno, bilo je prelijepo, osjećali smo se jako dobrodošlima. Ljudi koji su nas tamo prihvatili bili su jako dobri domaćini“, izjavio je glumac Milutin Mima Karadžić o snimanju filma u Banovićima, a glumica Aida Bukva Banoviće će ponajviše pamtiti "po hladnoći, jer smo snimali u novembru, po našim zajedničkim večerama, po snimanju od jutra, ali najviše po divnom gostoprimstvu i načinu na koji smo tamo bili primljeni“.

Istoga dana film kreće i sa službenom kino distribucijom u BiH pa će osim u Banovićima publika moći (paralelno s premijerom) film pogledati i u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Zenici, Prijedoru, Višegradu, Busovači, Lukavcu i Živinicama a nakon toga u tekućoj i narednoj sedmici i u Mostaru, Bihaću, Gračanici, Srebreniku, Tešnju, Zavidovićima, Brčkom, Bijeljini, Kaknju, Visokom, Varešu, Vogošći i Žepču.