2009. godine
2

Kinezi snimaju "Valter brani Sarajevo"

FENA
Čuveni jugoslovenski film "Valter brani Sarajevo", koji je toliko omiljen u Kini da je njegov glavni protagonista Bata Živojinović u tamošnjoj javnosti dobio status legende, bit će ponovo snimljen za šta se priprema zagrebački "Jadran film".

Poseban kuriozitet tog remakea koji će se snimati na originalnim lokacijama u BiH i u koprodukciji s inostranim producentima, jeste da će partizane glumiti Kinezi, a Nijemce Japanci.

Predsjednik uprave "Jadran filma" i njegov suvlasnik Vinko Grubišić objašnjava da je na tu ideju došao prilikom prošlogodišnjeg intervjua kineskoj televiziji. Tada mu je potvrđeno da bi kineska publika rado vidjela obnovljenog "Valtera", koji kod njih i dalje ima kultni status. Na proteklom festivalu u Kanu Grubišić je s jednim inostranim producentom dogovorio snimanje nove verzije tog filma, o čemu direktor strateškog marketinga "Jadran filma" Andrej Masimović u "Jutarnjem listu" kaže:

"U tome će nam pomoći Federalna televizija koja je naš partner u BiH, a računamo da ćemo sa snimanjem početi najkasnije u proljeće 2009. godine kako bismo ga završili za pola godine. Naš se film neće razlikovati od originala, ali ćemo mu dodati štos: Nijemce će glumiti Japanci, a partizane Kinezi."

Audicija za izbor novih glumaca koji će umjesto Bate Živojinovića (glumio Valtera), Ljubiše Samardžića (igrao Zisa) i ostalih ostvariti u remakeu ovog filma održat će se najesen u Kini, a pripreme za to će biti obavljene za vrijeme predstojeće Olimpijade u Pekingu.