Film/TV
0

Kina traži odštetu od CNN-a, dolar po glavi stanovnika

Sarajevo-x.com
Kineski učitelj u osnovnoj školi i kozmetičarka podigli su tužbu protiv CNN u New Yorku zbog komentara na račun Kineza i traže 1.3 milijarde američkih dolara kao kompenzaciju za uvredu svih Kineza, gdje jedan američki dolar odgovara jednoj osobi u Kini, objavljuju jedne novine iz Hong Konga.

Tužba protiv televizije sa sjedištem u Atlanti, njene roditeljske kompanije Turner Broadcasting i Jacka Caffertyja, komentatora koji je uvrijedio kineski narod, je već četrnaesta zabilježena tužba u Pekingu od dana prikazivanja sporne emisije.

Caffertyjevi komentari emitovani na CNN-u su uvrijedili dostojanstvo i ugled Kineza. Komentator je tom prilikom izjavio da Sjedinjene Američke Države uvoze obojeno kinesko smeće i otrovnu hranu za kućne ljubimce. Uz to je dodao da su potčinjena svjetina kakvi su i bili zadnjih pedeset godina.

Predstavnik CNN-a je izrazio mišljenje o kineskoj vladi, ali je Ministarstvo inostranih poslova zahtijevalo ispriku.

Kozmetičarka Liang Shubing, koja živi u New Yorku, i Li Lilan, učitelj osnovne škole, nastanjen u Pekingu, izjavili su da su Caffertyjeve riječi uvrijedile Kineze, namjerno im uzrokujući duševnu bol, prenosi Reuters.