Film/TV
9

Kamera snima srcem: Premijera angažovanih filmova čiji su autori djeca i mladi

Klix.ba
Premijera pet angažovanih filmova čiji su autori djeca i mladi, polaznici Radionica kreativnosti i mašte "Mali Magacin Kabare", bit će upriličena ove subote u 11 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom.

"Čast mi je biti dio tima koji već pet godina radi na edukaciji i usmjeravanju naših malih sugrađana da kroz različite umjetničke forme progovaraju o stvarima koje ih zanimaju, tište ili bi voljeli promijeniti u svom okruženju. Filmovi koje su napravili ove godine jasno poručuju kakvo društvo mladi u BiH žele, a na nama je da ih pogledamo i poslušamo", izjavila je glumica Zana Marjanović, edukatorica glume u Radionicama kreativnosti i mašte.

“Popis stanovništva” je dugometražni dječiji dokumentarno-igrani film koji su kreirali polaznici radionica sa teritorija četiri sarajevske opštine. Film govori o malim super herojima koji nezadovoljni rezultatima popisa stanovništva u BiH odlučuju da naprave svoj. Kratki igrani science fiction film “Ida u zemlji socijalnih mreža” pruža tinejdžersko viđenje mobilne tehnologije i socijalnih mreža. Dnevna mora – kratki igrani film kojim tinejdžeri poručuju zašto je važan opstanak Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Djeca sa područja općine Vogošća u svom filmu “San o Ilidži” govore o važnosti očuvanja prirodnih ljepota svoje općine, dok film “Borba za školu” govori o pokušaju malih Vogošćana da spase svoju školu od rušenja.

Radionice kreativnosti i mašte “Mali Magacin Kabare” namijenjene su istraživanju talenata djece (od 6 do 14 godina i 14 do 18 godina), kroz njihovo izlaganje različitim umjetničkim formama sa ciljem da se razviju u buduće mlade društveno aktivne i odgovorne ljude. Radionice su organizirane kao časovi glume, plesa, scenskog pokreta, režije i dizajna sa ciljem podsticanja kreativnog djelovanja i razvijanja kritičkog pristupa djece prema pojavama i događanjima iz njihove okoline.

Ulaz na premijeru je besplatan, a premijeri će prethoditi besplatne kreativne radionice za roditelje i djecu gdje će svi zainteresovani biti u mogućnosti detaljnije se upoznati sa radom Radionica kreativnosti i mašte Mali Magacin Kabare.

Događaj "Kamera snima srcem" održava se uz generalno pokroviteljstvo kompanije BH Telecom uz podršku Kantonalnog ministarstva kulture i sporta te općine Vogošća i Ilidža. Medijski pokrovitelj događaja je Antena Sarajevo.