Film/TV
0

Kako bi izgledali holivudski klasici da su snimani u Africi

Klix.ba
Fotograf Omar Victor Diop napravio je serijal fotografija "Onomolliwood" koji prikazuje scene iz klasika američke kinematografije, ali sa afričkim modelima i blago izmijenjenim detaljima.

Diop se dotakao kultnih scena, poput one iz filma "American Beauty" u kojoj glumica Mena Suvari leži na laticama ruža ili one iz "Matrixa", kada se Keanu Reeves izvija izbjegavajući metke. Svim ovim scenama je dao afrički "šmek".

Diop je na ovom serijalu radio zajedno sa fotografom Antoineom Tempéom.

"Želio dam da prikažem kako bi ovi filmovi izgledali da su zamišljeni i snimljeni u Africi. Počeli smo da radimo sa filmovima koje volimo i koji su utjecali na nas. Sjećam se kafa sam '80-ih godina gledao iste filmove kao i mladi ljudi u Parizu, New Yorku i Bangkoku. Na kraju dana, svi bismo bili isti mladi ljudi, bez obzira gdje smo odrasli. Nekako sam to želio da pokažem i kroz izbor filmova", rekao je Diop.

Diop je senegalski fotograf čiji se radovi kreću od modne fotografije do konceptualnih projekata. Trenutno se smatra jednim od vodećih fotografa u svojoj domovini.

Antoine Tempé je francusko-američki fotograf koji dokumentira savremenu afričku kulturnu scenu, a trenutno živi i radu u Dakaru, Senegal.