AKOP donio odluku
0

Kablovski operateri neće ukinuti Novu TV

Piše: A. Karadža
Asocijacija kablovskih operatera neće prekidati reemitiranje programskih sadržaja Nove TV, potvrdio nam je Vlado Slišković, pravni zastupnik AKOP-a.

Na sastanku održanom u srijedu donesena je odluka da se nastavi sa reemitiranjem, a Novoj TV je upućen odgovor na njihovu odluku u kojoj se navodi da AKOP ima prava na reemitiranje filmskih i muzičkih sadržaja za koje su otkupljena prava.

"Ako oni žele da provedu tu odluku u djelo, morat će se obratiti AGICOA-i Sine Qua Nonu, agencijama koje posjeduju prava na distribuciju sadržaja koji se emitiraju na programu Nove TV. Ono što sam još primjetio je da se odluka odnosi samo na kablovske operatere koji signal primaju satelitskim putem. To znači da bi bez Nove ostali gledatelji u Kantonu Sarajevo, Srednjebosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu dok bi kablovski operateri u Hercegovini, Posavini i Unsko-sanskom kantonu mogli emitirati njihov program jer signal primaju zemaljskim putem", rekao je Slišković.

On je dodao da program koji će se emitirati neće sadržavati sport i emisije njihove vlastite produkcije koje će zatamnjivati kao i do sada, ali da će ostatak sadržaja biti uredno prikazivan, jer su kablovski operatari, prema važećem ugovoru, dužni do 2011. godine reemitirati program simultano i u neprekidnom obimu.

Slišković je rekao da se sličan razgovor sa Novom vodio i prije godinu i pol dana i da se njemu čini da oni ne razlikuju pojmove emitiranja i reemitiranja programa. On smatra da iza svega stoje sumnjivi interesi i da je Nova podlegla pod pritiscima medijskih kuća iz BiH i marketinških agencija.

Dodatno pojašnjenje tražili smo iz Nove TV, a Vedrana Cvetko, PR manager ove televizijske kuće rekla je da zbog autorskih prava sa stranim distributerima sav program koji nije lokalna produkcija Nove TV potrebno je izvan područja Hrvatske kodirati.

"S obzirom da se to u kablovskom sistemu ne poštuje i Nova TV to ne može drugačije regulirati, nismo u mogućnosti dati dopuštenje za reemitiranje našeg signala niti za domaću produkciju", rekla je Cvetko.

Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), rekla je da ovo pitanje ne spada u njihovu nadležnost.

"Ovaj problem je na relaciji AKOP i Nova TV i oni su jedini koji mogu riješiti taj problem", rekla je Odobašić. Ona je još dodala da se ovaj slučaj ne treba dovoditi u vezu sa prethodnim slučajevima kada je RAK naredio kablovskim operaterima u našoj zemlji da zatamne program Nove TV, jer nisu imali autorska prava, ali da je to riješeno.

"Kablovski operateri su bili dužni dostaviti važeće ugovore da posjeduju prava na distribuciju programa Nove TV, što su i ućinili", rekla je Odobašić za naš portal.