Variety
1

Juanita Wilson - Irkinja koja brani prošlost BiH od zaborava

Sarajevo-x.com
Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba
Na listi deset režisera čije filmove preporučuje magazin Variety našla se i Juanita Wilson, 39-godišnja Irkinja koja je ekranizirala potresnu priču o silovanjima djevojaka i žena tokom rata u BiH.

Angažovana i posvećena umjetnica snimila je film "Kao da me nema" prema istoimenoj knjizi hrvatske književnice Slavenke Drakulić.

Na premijeri filma u Zagrebu Wilson je istakla da je željela dočarati "koncept straha koji zatupljuje". Insistirala je da film bude snimljen na našem jeziku da se ne bi izgubila autentičnost priče.

"Kao da me nema" ("As If I Am Not There") govori o djevojci Samiri koja dobije posao u malom bosanskom selu, ali jednog dana mladi vojnik nepozvan uđe u njenu kuhinju i kaže joj da se spakuje. Nebo potamni od dima iz sela koje gori iza nje, a Samira ulazi u novi svijet, gdje je mir bajka i gdje nema domova, samo centri – prihvatilišta, prijemni, radni i logori smrti.

Film je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sekciji specijalnih projekcija. a uloge u njemu tumače Nataša Petrović, Feđa Štukan, Nikolina Kujača, Zvezdana Angelovska, Jelena Jovanova, Irina Apelgren, Sanja Burić, Angela Stojanovska, Jana Mircevska, Blagoj Veselinov, Jasna Diklić, Marija Miličević, Nino Levi, Katina Ivanova i Jana Stojanovska. Wilson je tada dobitila stipendiju fondacije Katrin Cartlidge.

Scena iz filma
Scena iz filma "Kao da me nema"
I ovaj, kao i prvi film irske režiserke, govori o otporu ljudskog duha. Debitanstki film Juanite Wilson "The Door" nominovan je za Oskara, sniman je u Ukrajini i na ruskom jeziku, a govori o ocu koji sahranjuje kćerke nakon katastrofe u Černobilu.

Oba filma koja je snimila Wilson inspirisana su istinitim pričama i prepuna su emocija, piše magazin Variety u svom online izdanju.

Za režiserku navodi da joj je dugo trebalo da se odluči baviti ovim poslom. Završila je studij za skulptoricu, bavila se umjetnošću, a kasnije radila kao novinarka. Producirala je dva irska filma sa suprugom Jamesom Flynnom - "H3" i "Inside I'm Dancing", prije nego što se odlučila da krene u svijet režije.

Sjajne reakcije na filmove "The Door" i "Kao da me nema" iznenadile su je, te je krenula u nove poslovne poduhvate. Trenutno radi na ekranizaciji romana "The Ones You Do" američkog pisca Daniela Woodrella.

"To je divna priča, koja se zasniva na likovima, s puno humora, o porodici", izjavila je Juanita i dodala kako se želi "kretati između žanrova i privući što je više moguće publike".