Film/TV
0

Još jedan uspjeh filma Jasmile Žbanić

FENA
Film "Grbavica" Jasmile Žbanić na premijernom prikazivanju u SAD-u, na upravo završenom festivalu u Los Angelesu (AFI film festival), koji organizuje Američki filmski institut, dobio je glavnu nagradu festivala, International Feature Competition Grand Jury Prize.

Ove godine AFI film festival je slavio dvadeset godina postojanja. Radi se o jednom od najznačajnijih i najprestižnijih filmskih festivala u SAD-u koji privlači hiljade ljubitelja filma i filmskih profesionlaca.

Činjenica da se festival održava u najfilmskijem gradu na svijetu, te da iza festivala stoji jedna takva organizacija kakva je «American film institut», čini nas još zadovoljnijim i ponosnijim. To je jedan od prvih filmskih festivala koji je osnovan na teritoriji SAD-a i prvi u Los Angelesu.

Film su predstavile rediteljica Jasmila Žbanić, direktorica fotografije Christine A. Maier, te mlada glumica Luna Mijović. Jasmila je nagradu primila 12. novembra.

Kako se navodi u saopćenju koje je potpisao producent filma "Grbavica" Damir Ibrahimović ova nagrada je najljepši mogući uvod pred američku distribuciju «Grbavice» koja počinje njujorškom premijerom u januaru kao i novi poeni u utrci za evropskog i američkog Oskara.

Također, još jedna lijepa vijest stiže iz Španije, gdje je na upravo završenom Ourence film festivalu, Mirjana Karanović dobila nagradu za najbolju glumicu. Poznato je da je Karanović nominirana od Evropske filmske akademije za najbolju evropsku glumicu u 2006. godini.