Film/TV
0

Johnny Depp uručio nagradu London Film Festivala Christopheru Leeju

Klix.ba
Zvijezda kultnih horror filmova studija Hammer, Sir Christopher Lee, naveo je kako je prošao kroz veoma emotivan trenutak, kada mu je njegov prijatelj Johnny Depp uručio nagradu British Institute Fellowship.

Lee je sa suzama prihvatio nagradu na London Film Festivalu, govoreći kako nije ni znao da će Depp biti tu te da mora pokušati da se sabere.

Nagrada za najbolji film pripala je filmu "Ida", Pawela Pawlikowskog, koji govori o njemačkoj okupaciji Poljske i holokaustu. Scenarista Jonathan Asser proglašen je najboljim britanskim novajlijom.

Lee (91), opisao je primanje nagrade kao veliki užitak. Do sada je ostvario više od 250 filmskih uloga, a najpoznatiji je po ulogama Dracule, Bondovog negativca Scaramange te čarobnjaka Sarumana u "Gospodaru prstenova".

Depp, koji se ušunjao na ceremoniju dodjele nagrada kako bi iznenadio svog prijatelja, kaže kako mu je bila velika čast uručiti nagradu velikom čovjeku koji ga je fascinirao i inspirisao.

"On je divna osoba i tokom godina sam imao užitak raditi sa nji, što je bilo ostvarenje djetinjeg sna. Ipak, koliko god bilo sjajno raditi sa njim, taj užitak se ne može usporediti sa poznavanjem Leeja i prijateljstvu s njim. On je nacionalno blago i istinski umjetnik", rekao je Depp.

Lee se osvrnuo na svoje ranije uloge, u 67 godina dugoj karijeri. "Kada pogledam unazad, imam čudan osjećaj kao da je neko drugi igrao sve te uloge, a ne ja. U nekim situacijama čak bih i volio da je bilo tako", rekao je Lee.

Nagrada Sutherland, za najoriginalniji i najmaštovitiji filmski debi, uručena je Anthonyju Chenu, reditelju filma "Ilo Ilo", dok je nagrada Grierson, za najbolji dokumentarni film, otišla Paul-Julienu Robertu za film "My Fathers, My Mother and Me".