Dodjela nagrada Emmy
0

"John Adams" ide kući s 8 Emmyja

Sarajevo-x.com
Miniserija studija HBO, nazvana po drugom američkom predsjedniku, "John Adams", bila je apsolutni pobjednik sinoćnje dodjele sa čak osam osvojenih nagrada Emmy, uključujući i onaj za najbolju seriju.

Nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila je proslavljena Cynthia Nixon koja je široj publici poznata iz serije "Sex and the City".

Drugu po redu nagradu Emmy, Nixon je dobila za sporednu ulogu u seriji "Law & Order" , gdje se pojavljuje kao majka koja pati od poremećaja dvojne ličnosti optužena za ubistvo svojih kćerki.

Glumački veteran Glynn Turman dobio je nagradu za najboljeg glumca u drami "In Treatment, a glumica Kathyrn Joosten nagradu za najbolju komičarku za pojavljivanje u seriji "Desperate Housewives".

Glumac Tim Conway Emmyja je osvojio za najboljeg sporednog glumca u komediji "30 Rock".

Dramska serija "Mad Man" dobila je četiri Emmyja.

U kategoriji najboljeg crtanog filma, desetog Emmyja za najbolju crtanu seriju dobili su "The Simpsons" koji se snimaju već 19 sezona.

Dosad, ova serija osvojila je 24 nagrade Emmy, proglašena je za najbolju crtanu seriju 90-ih i nalazi se na brojnim svjetskim listama najboljih serija svih vremena.