Sporne izjave u Dvoru
0

Jevreji u Srbiji dižu tužbu protiv Pinka

SRNA
Savez jevrejskih opština Srbije tužiće televiziju "Pink" zbog antisemitizma i govora mržnje izraženog tokom prikazivanja emisije "Dvor" 24. februara, saopštio je predsjednik Saveza Aleksandar Nećak.

Nećak je objasnio da Savez neće tužiti lično pjevače Maju Nikolić i Miloša Bojanića, aktere tog incidenta, "već televiziju koja sa nacionalnom frekvencijom nije smela to da dopusti".

"Nećemo voditi bilo kakve razgovore sa nekim ko ne zna ni svoju, a kamoli američku istoriju, već ćemo tužiti televiziju `Pink`. Ne možemo biti zadovoljni time što je neko izbačen iz daljeg učestvovanja u reality programu tek kada su nadležni reagovali", rekao je Nećak za beogradsku "Politiku". 

On je dodao da je i Republička radiodifuzna agencija (RRA) reagovala tek po predstavci koju je ovaj savez uputio.

Beogradski dnevnik "Blic" piše danas da su u tužilaštvo stigli video-snimci spornih izjava Bojanića i Maje Nikolić, koji su zatraženi od Televizije "Pink". 

"Posle prvog gledanja primetno je da je Bojanić eksplicitno izgovarao reči mržnje. Takođe, izjave Maje Nikolić su dovoljne za pokretanje postupka. Zato će uskoro biti pokrenut postupak protiv njih dvoje, kako se očekuje, do kraja ove nedelje, i biće osumnjičeni za izazivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti", rekao je listu neimenovani izvor upoznat sa istragom. 

U prepirci sa drugim učesnicima rijalitija "Dvor" u ranim jutarnjim satima između četvrtka i petka, 24. i 25 februara, Bojanić je izgovorio: "Mi ne možemo volleti Jevreje koji su nas bombardovali, koji su nam poslali uranijum, rakove, i čuda." Prilikom iste rasprave Maja Nikolić je ponavljala: "Ne volim Jevreje.", navodi "Blic".
Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol oglasio se juče saopštenjem u kojem se navodi da je zgrožen antisemitskim sadržajem koji je emitovan na televiziji "Pink".

"U poslednje vreme svjedoci smo porasta antisemitskih incidenata u Srbiji, a poslednji u nizu je ujedno i najvidljiviji. Ova činjenica izaziva zabrinutost i zahtjeva punu pažnju relevantnih državnih organa", ističe se u saopštenju ambasadora Kola, koji je izrazio uvjerenje da će "najviši predstavnici političkog, verskog i kulturnog života osuditi javne antisemitske ispade".