Box office
0

VIDEO / Jeff Bridges prestigao Bena Stillera i Roberta De Nira

Sarajevo-x.com
Remake braće Coen "True Grit", u kojem Jeff Bridges reprizira ulogu koja je Johnu Wayneu u originalnom filmu iz 1969. donijela jedinog Oskara, popeo se na sam vrh sjevernoameričkog box officea proteklog vikenda, te tako svrgnuo prošlosedmične šampione Bena Stillera i Roberta De Nira u komediji "Little Fockers".

Film o tinejdžerki koja zaposli američkog maršala, inače pijanicu, da pronađe ubicu njenog oca, u samo tri posljednja dana zaradio je 15 miliona dolara.

Od ukupne prodaje ulaznica u kinoblagajnama u protekle tri sedmice "True Grit" je "zgrnuo" više od 110 miliona, što će mu zasigurno pomoći na putu do Oskara.

"Little Fockers", porodična komedija bez ambicija da osvoji nagrade poput Oskara, među glumačkom ekipom ipak okuplja velike zvijezde - Roberta De Nira, Barbru Streisand i Bena Stillera. Ovog vikenda oni su na drugom mjestu box officea, nakon dvije sedmice na samom vrhu. Ukupno su dosad zaradili 124 miliona dolara.

Jedini novi film na listi, fantazija "Season of the Witch", sa Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, debi je okončao na trećoj poziciji, sa tek 10,7 miliona dolara.

Generalno gledajući, januar nije značajan mjesec u oblasti filmske industrije, jer je najviše onih koji su nakon potrošenog novca za praznike "prisiljeni" da sedmicama ostaju kod kuće.

Tokom iste sedmice protekle godine prvih 12 filmova na box officeu prikupili su ukupno 148 miliona dolara, za razliku od ovogodišnjeg skora od 100 miliona. Tada je, podsjeća Hollywood.com, kinima vladao SF hit "Avatar".

Deset najgledanijih filmova proteklog vikenda u kinima Sjeverne Amerike i zarada od prodaje karata:

  1. "True Grit," 15 miliona
  2. "Little Fockers," 13,8 miliona
  3. "Season of the Witch," 10,7 miliona
  4. "TRON: Legacy," 9,8 miliona
  5. "Black Swan," 8,4 miliona
  6. "Country Strong," 7,3 miliona
  7. "The Fighter," 7 miliona
  1. "The King's Speech," 6,811 miliona
  2. "Yogi Bear," 6,81 miliona
  3. "Tangled," 5,2 miliona