Sukob Alispahić-Šahinpašić
0

Je li OBN cenzurirao prvo izdanje Mimohoda?

Piše: Amra Kovač
Emisija "Mimohod" koja se emitira na OBN-u, a čije je premijerno prikazivanje za ovu sezonu bilo zakazano za subotu, 3. oktobra ove godine u 23 sata i 10 minuta, nije emitovana.

Emisija je, kako je i najavljeno u TV programima, snimana u hotelu "Evropa" a gosti su bili Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga, Peđa Kojović, sarajevski novinar, te Fatmir Alispahić, tuzlanski novinar i književnik.

Kvar na traci

Alispahić je u izjavi za Sarajevo-x.com kazao da mu je Mimo Šahinpašić, voditelj emisije, u subotu nekoliko minuta prije emitovanja kazao da se dogodio kvar na traci i da emisija neće ići u eter.

  • Mislim da se ovdje nije radilo o kvaru na traci, već o tipičnoj cenzuri sadržaja. Naime, u emisiji je došlo do prepucavanja između Šahinpašića i mene, te šefovi OBN-a nisu mogli pustiti u program emisiju koja profesionalno degradira i ovu televiziju i njenog popularnog voditelja – kazao je Alispahić.

Prema njegovim riječima do prepucavanja je došlo kada je Šahinpašić najavio da je tema emisije homoseksualnost.

  • Prije emitovanja nisam znao temu emisije i kada je Šahinpašić najavio homosekualizam kao jedno od najvažnijih i gorućih pitanja u BiH, ali aa sam mu rekao da je takva postavka neodrživa jer postoji stotine važnijih pitanja o kojima bi trebalo razgovarati poput socijalnih problema, problema nasilja, problema boraca – kazao je Alispahić.

Alispahić tvrdi da je Šahinpašić tokom emisije napravio još nekoliko amaterskih grešaka na koje mu je on ukazao, te da je ponašanje Šahinpašića kao voditelja prema njemu kao gostu bilo krajnje neprofesionalno.

Nema cenzure

Mimo Šahinpašić, pak, u svojoj izjavi za Sarajevo-x.com tvrdi da nema nikakve cenzure i da će emisija biti emitirana.

  • Tačno je da je bilo prepucavanja tokom snimanja ali ja sam se prepucavao i ranije sa gostima emisije i to nije razlog da emisija ne bude emitovana. Ne znam šta je gospodinu Alispahiću pa iznosi takve tvrdnje – kazao je Šahinpašić.

Prema riječima voditelja "Mimohoda" uređivački kolegij OBN-a je odlučio da ima prioritetnijih stvari, te je zato odgođeno emitiranje "Mimohoda".

  • Ja sam svoj posao uradio i emisija je već montirana. Kada ponovo počne emitovanje "Mimohoda", emisija o homoseksualnosti će biti prva emitirana - tvrdi Šahinpašić.