Film/TV
33

Jasmila Žbanić u Istri snima novi film "Otok ljubavi"

Klix.ba
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić počela je snimanje novog igranog filma "Otok ljubavi" u Poreču.

Film je priča o porodici Grebo koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, Francuskinja koja živi u Sarajevu, je trudna i sa mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola.

Snimanje filma počelo je 27. maja i trajat će do sredine jula 2013. Film se snima na otoku Sv. Nikola u Poreču, te Motovunu, Oprtlju... Film su podržali državni fondovi Hrvatske, Švicarske i Njemačke, kao i najznačajniji evropski fondovi Eurimages i Media program kroz Produkciju Živa iz Hrvatske, Komplizen Film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske, te produkciju Deblokada iz Bosne i Hercegovine.

Glavne uloge u filmu tumače Ariane Labed, francuska glumica i dobitnica nagrade za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji 2010. godine, Ada Condeescu, rumunska glumica, učesnica European Film Promotion te Shooting Star programa u 2013. godini te bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo. Pored njih u filmu značajne uloge tumače Franco Nero, Leon Lučev, Nina Violić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, te lokalni glumci iz Istre, kao i stanovnici Poreča, Pule, Rijeke, Buja...