Film/TV
0

Japan: Pronađeni rani radovi pionira "anime"

Sarajevo-x.com
Dva japanska animirana filma iz 20-tog stoljeća, djela pionira “anime”, pronađena su u dobrom stanju, izjavio je istraživač Nacionalnog filmskog centra u Tokiju.

Američki i evropski animirani filmovi predstavljeni su japanskoj publici 1914. godine da bi netom poslije inspirisali japanske crtače i umjetnike, među kojima su Junichi Kouchi i Seitaro Kitayama, autori nedavno pronađenih radova u antikvarnici u Osaki, da prave vlastite filmove, objavljuje Reuters.

“Nakamura Katana”, Kouichijev dvominutni nijemi film o samuraju kojeg su prevarili u kupovini tupog mača, prvi put je objavljen 1917. godine.

Radnja Kitayaminog filma “Urashima Taro” utemeljena je na narodnom predanju o ribaru, kojeg je transportovala kornjača na svojim leđima u fantastični podvodni svijet. Film je objavljen godinu poslije objavljivanja Kouchijeve anime.

Zajedno sa Otenom Shimokawom, čiji film “Imokawa Mukuzo, vratar” se smatra prvim komercijalnim japanskim animiranim filmom, Kouichi i Kitayama se smatraju “očevima japanske anime”, izjavio je istraživač Nacionalnog filmskog centra Yoshiro Irie.

“Iako je sada sve digitalizirano, rani animirani filmovi bili su rađeni na istom principu koji se i danas koristi”, rekao je Irie.

Dok moderne anime prikazuju kompleksne, mračne priče, rani kratki japanski animirani filmovi iznenađivali su svoju publiku jednostavnom činjenicom pomjeranja slika, objasnio je Yoshiro Irie.

Ranije anime su također nasmijavale gledateljstvo