Film/TV
1

Januar na TV1 i Mreži uz Marlona Branda, Al Pacina i Andyja Garciu

Filmski program u januaru na TV1 i stanicama Mreže u znaku je sjajnih glumaca starije generacije Marlona Branda, Al Pacina i Andya Garcie. Sva trojica na jednom mjestu mogu značiti samo jedno - Kum trilogiju.

Sva tri izdanja najveće mafijaške sage, filmovi koji su oborili sve rekorde gledanosti, Kum 1, 2 i 3 bit će emitovani na TV1 i stanicama Mreže u preostale tri subote mjeseca januara. U predstojeću, 11. januara, u 22:40 sati je prvo izdanje ove kultne trilogije.

Kum 1 (The Godfather), najbolji američki klasik svih vremena, taj epitet i status zaslužio je više puta, na različitim izborima i top listama, ocjenjen tako od strane fanova širom svijeta, i različitih sastava žirija. Dobitnik je tri Oscara.

U prvom izdanju ove kriminalističke drame upozanjemo don Vita Corleonea, kojeg tumači Marlon Brando. On je glava jedne od pet najmoćnijih njujorških mafijaških porodica. Jedan je od posljednjih tradicionalista, još uvijek vjeruje u važnost porodice, odanosti i poštovanja. No, vremena se mijenjaju, a njegovi stavovi znače opasnost u dotad relativno mirnim odnosima među porodicama, pogotovo kad Sollozzijevi odluče krenuti u posao s drogom. Don Vito je odlučno protiv, smatrajući kocku sasvim dovoljnim načinom zarade, te Sollozzo (Al Lettieri) pokuša izvršiti na njega atentat. U međuvremenu, najmlađi sin Michael (Al Pacino), drugačiji od svoje braće, polako počne stvari preuzimati u svoje ruke, kako bi ranjena oca koji leži u bolnici zaštitio od atentatora koji pokušavaju dovršiti započeti posao.

U drugom dijelu trilogije, Kum 2 (The Godfather Part II), koji je osvojio čak šest Oscara, glava familije, nakon smrti Vita Corelonea, postaje upravo njegov najmlađi sin, Michael. Oženjen je i ima dvoje djece. Vlasnik je većine kockarnica u Las Vegasu, te sklapa novo poslovno partnerstvo sa Židovom Hymanom Rothom. Njegova žena Kay ponovno je u drugom stanju. Jedne noći Michaelova spavaća soba je izrešetana. On zna da je izdajica njemu vrlo bliska osoba...

U trećem, posljednjem nastavku, priča započinje 1979. u New Yorku, klasičnim porodičnim okupljanjem dvadesetak godina nakon što je Michael Corleone (Al Pacino) naredio ubojstvo svoga brata. Dvoje Michaelove djece Mary (Sofia Coppola) i Anthony sada su odrasli. Anthony želi biti operni pjevač i ne upletati se u porodične "poslove", dok je Mary odana ocu. No, on se protivi njenoj vezi s rođakom Vincentom Mancinijem (Andy Garcia), Sonnyjevim sinom, koji čeka priliku da postane sljedeći Don, sa svim žarom i zanesenošću kakvu je nekad posjedovao ne samo njegov otac, već i sam Michael. U međuvremenu Michael pokušava legitimizirati neke svoje poslove, što nailazi na otpor nekih drugih porodica koje žele svoj dio kolača ".

Treći dio maestralne trilogije Francisa Coppole, Kum 3, ne samo da savršeno koherentno zaokružuje cjelinu, već i ostaje vjeran duhu, stilu i formi prijašnjih dijelova, za što je bio nominiran i za Oscara, među više nominacija.

Coppolina režija je remek-djelo, s nekoliko uistinu briljantnih trenutaka, što se naročito ističe u koreografiji završnog kulminacijskoga dijela filma i poigravanjem s nekoliko linija priče. Užitak je gledati i Pacinovu, ali i Garcijinu glumu, te se može reći da trilogija Kum predstavlja jedan od najzaokruženijih i najbogatijih doprinosa svijetu filmske umjetnosti.

TV1