Film/TV
43

James Bond osvojio BiH i svijet: Akcioni spektakl Spectre poharao kino blagajne

Klix.ba
Ovoga vikenda samo je jedan film postojao na kino blagajnama širom svijeta – Spectre.

Dvadeset i četvrti nastavak najduže filmske franšize u historiji kinematografije započeo je sa svojom kino distribucijom – kako u BiH, tako i u ostatku regiona i svijeta – i u kojoj god državi se otvorio, čvrsto je zasjeo na prvu poziciju najgledanijih filmova proteklog vikenda.

S otvaranjem od 12.734 gledatelja samo u prva četiri dana prikazivanja u BH kinima gdje se tražila karta više u rasprodanim salama u svim terminima novi film o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu donio je uvjerljivo najbolji vikend rezultat nekog filma holivudske kompanije Sony Pictures u posljednjih nekoliko godina i jedno od najboljih vikend otvaranja svih vremena na BH kino blagajnama.

Nakon što je već postavio rekorde u Velikoj Britaniji te skandinavskim zemljama gdje se započeo prikazivati još prije dva vikenda, Spectre se ovoga vikenda otvorio na dodatne 72 teritorije (uključujući BiH i SAD) gdje je otvario zaradu od gotovo 200 miliona dolara. Tako sveukupna trenutna zarada ovog box-office giganta sada iznosi nešto malo više od 300 miliona dolara u samo dva vikenda prikazivanja!

Samo u SAD-u film je zaradio 73 miliona dolara, a usporedbe radi Spectre je ostvario bolje kino otvaranje od svog filmskog prethodnika Skyfall (koji je u totalu zaradio preko milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama) u brojnim zemljama uključujući Meksiko, Brazil, Rusiju, Belgiju, Maleziju, Austriju, Hong Kong, Portugal, Poljsku, Slovačku i Bugarsku. U susjednoj Hrvatskoj Spectre takođe obara rekorde sa 52.262 gledatelja u prvom vikendu prikazivanja.

"Apsolutno smo oduševljeni kino rezultatima ovog vikenda", izjavio je Gary Barber, predsjednik kompanije MGM.

"Podrška koju Spectre dobiva u čitavom svijetu dokaz je posvećenosti obožavatelja našoj franšizi, ali također i nevjerojatnom timu koji je mukotrpno radio kako ispred, tako i iza kamera."

Predsjednik marketinga i distribucije kompanije Sony Pictures za cijeli svijet, Josh Greenstein, nadodao je:

"Prvi rezultati koje dobivamo iz svih država svijeta su fantastični i ne možemo osjećati ništa drugo osim ponosa što smo uspjeli ovu legendarnu franšizu dovesti na novi nivo. Čestitam svim našim partnerima u EON-u, Michaelu Wilsonu i Barbari Broccoli, Garyju Barberu iz MGM-a, a posebno Danielu Craigu i Samu Mendesu bez kojih ovaj film ne bi bio to što jest."

Uz rekorde koje je već postigao u Velikoj Britaniji (najbolje kino otvaranje nekog filma u historiji i najbolji kino rezultat svih vremena nekog filma u prvih sedam dana prikazivanja), nesumnjivo je da će Spectre nastaviti galopirati prema novim stranicama box-office historije, tim više što se film tek treba započeti prikazivati u kinima u Francuskoj, Južnoj Koreji, Japanu, Kini i Australiji. Spectre ovih dana BH ljubitelj filma ukoliko su sretni da dođu do ulaznica za projekcije mogu pogledati u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Prijedoru, Višegradu, Busovači, a ovih dana je putem pokrentnih oprema i u Čapljini, Lukavcu, Modriči, Posušju, Odžaku, Širokom Brijegu i Banovićima, dok na repertoar kino dvorana u Mostaru i Bihaću dolazi od 19. novembra.

Con film kao zvanični distributer naslova studija Sony za BiH već za 3. decembar najavljuje novi filmski blockbuster, ovaj put porodičnu fantazijsku avanturu "Goosebumps" (Čudovišta iz susjedstva) koji je od otvaranja na američkim kino blagajnama na prvom mjestu top liste 16.oktobra već inkasirao gotovo 70 miliona dolara.