Film/TV
0

James Bond ima novog suparnika, čileanskog načelnika

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Carlos Lopez, načelnik udaljenog čileanskog grada, iznenada je u utorak prekinuo snimanje posljednjeg filmskog nastavka o tajnom agentu Jamesu Bondu. Policija je Lopeza pritvorila.

Carlos Lopez je došao na set, prekinuo snimanje filma i stao između glumca koji tumači agenta Bonda, Daniela Craiga i kamera. Bio je uznemiren zbog velikog prisustva policije u malom gradu i zato što čileanski teritorij u filmu treba da predstavlja susjednu Boliviju.

“U grad koji ima oko 1.000 stanovnika poslati posebne snage i zabraniti ljudima da hodaju po ulicama podsjetilo me je na najgori period Pinochetove vladavine”, izjavio je Lopez za Reuters misleći na diktaturu Augusta Pinocheta 1973-90. godine.

Načelnik Carlos Lopez je izjavio da se ne slaže ni sa tim da se teritorija jedne zemlje koristi kako bi predstavljala drugu i da, čak u igranim filmovima, susjedne zemlje koriste ovakve odluke kako bi iznosili neopravdane tvrdnje.

Država Čile je aneksirala područje rudarskog centra Antofagaste na sjeveru zemlje u ratu krajem 19. st, oduzevši Boliviji njen izlazak na more. Zemlje su i danas zbog toga duboko politički podijeljene.

Film “Solace of Quantum”, nastao u produkciji Sony Pictures Entertainment's Columbia Pictures and Metro-Goldwyn-Mayer Studios, će biti premijerno prikazan 31. oktobra u Britaniji.