Film/TV
0

Izabran bh. kandidat za Oscara

Sarajevo-x.com
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine će za nagradu Oscar kandidirati film "Snijeg", rediteljice Aide Begić, producentske kuće Mamafilm. Upravo danas iz Sarajeva kreće dokumentacija za kandidaturu u Sjedinjene Američke Države.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već sedmu godinu kandidira film američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nakon toga, UFRBIH je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film "Gori vatra", Pjera Žalice; 2004. film "Kod amidže Idriza", Pjera Žalice; 2005. "Sasvim lično", Nedžada Begovića; 2006. "Grbavica", Jasmile Žbanić i prošle godine "Teško je biti fin", Srđana Vuletića.

Igrani film "Snijeg" premijerno je prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu u okviru programa Sedmica kritike gdje je osvojio Grand Prix za najbolji film u toj kategoriji, a u Bosni i Hercegovini prikzan je prvi put na otvaranju Sarajevo Film Festivala. Film je pozvan na desetine filmskih festivala, a nedavno je osvojio i Specijalnu nagradu žirija na Chungmuro Film Festivalu u Koreji.