Deset lakih komada sa...
0

Ivana Crnogorac, BHRT: Nisam televizijski manijak

Razgovarao: F. Borić
Trudim se što više posjećivati roditelje (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ivana Crnogorac već dvije godine radi na BHRT-u u informativnom programu. Njena novinarska karijera počinje još u osnovnoj školi. Ova Hercegovka sebe vidi još dugo u novinarstvu. Gledatelji je najčešće mogu vidjeti na Prvom dnevniku državne televizije, a ona lično najviše voli odlazak na teren i priče iz života običnog čovjeka.

Ivana, možeš li se u nekoliko rečenica predstaviti? Da li, u skladu sa svojim prezimenom, porijeklo vučeš iz Crne Gore?

Rođena sam 12. jula 1983. u Trebinju. Iako je malo nezahvalno govoriti o sebi, sebe bih opisala kao vedru i komunikativnu osobu, koja objema nogama stoji čvrsto na zemlji. Radim u redakciji informativnog programa BHT1 već dvije godine, kao urednik i prezenter vijesti, te reporter. Prije toga sam radila u redakciji zabavno-revijalnog programa BHT1, za emisije In:puls i 7 BHRT, te na TV OBN.

Kao što sam već rekla, rođena sam Hercegovka, ali u porodičnim stablima većine porodica iz Hercegovine naći ćete neko daleko crnogorsko porijeklo, pa je tako i u mom slučaju. Međutim, danas me sa Crnom Gorom veže samo prezime.

Davna ljubav zaborava nema

Otkud u novinarstvu? Je li to tvoja davna želja ili tek sila prilika?

U svijet novinarstva ušla sam jako rano, već sa jedanaest godina, kada sam počela da radim emisiju za djecu na jednoj lokalnoj radiostanici. Novinarstvo je od tada moja velika ljubav i mislim da mi je od toga dana bilo jasno da u životu želim da se bavim ovim poslom. Na toj radiostanici sam nastavila da radim sve do završetka srednje škole.

Iako sam nakon završetka školovanje povremeno razmišljala i o daljem obrazovanju u nekom drugom smjeru, ipak je prevagnula ljubav prema novinarstvu. Danas mogu reći da sam jako sretna jer radim ono što sam oduvijek željela.

Vidiš li sebe u novinarstvu za deset godina?

Mnogi su za novinarstvo rekli da to nije samo profesija, već način života i ja se sa tom konstatacijom slažem. Ovo je vrlo specifičan posao u kome se neko pronađe, a neko ne. Ja lično mislim da sam se pronašla u novinarstvu.To je ono što radim, volim i u čemu želim da se dalje usavršavam u godinama koje dolaze, tako da bi odgovor na ovo pitanje bio da!

Novinarstvo i monotonija ne idu zajedno

Postoji li nešto što te u novinarstvu posebno privlači/nervira?

Teško mi je da izdvojim nešto posebno, ali od samog početka me je najviše privlačila dinamika ovog posla. Novinarstvo i monotonija ne idu zajedno. Rad na terenu, kontakt sa "stvarnim svijetom", zanimljive ali i tužne, potresne ljudske priče su možda najljepši dio ovog posla. Mada, jednako volim i rad u studiju, koji nije ništa manje zanimljiv i dinamičan.

Što se drugog dijela pitanja tiče, čini mi se da nekad i sami novinari ne cijene i ne čuvaju dovoljno svoju profesiju. Voljela bih da se to promijeni i da za našu profesiju uskoro dođu bolji dani.

Da li više voliš dnevne kafe ili večernje izlaske?

Držim se onoga da nije bitno vrijeme ni mjesto, već ljudi. Preferiram dnevne ili večernje kafe sa dragim ljudima u prijatnom ambijentu. No, nađem vremena i za večernje izlaske.

Misliš li da novinari moraju imati dozu sujete i boemštine?

Tačno je da novinare "bije glas" da su sujetni i boemi. Tačno je i da ima dosta sujetnih novinara, ali mislim da u poslu to ne pomaže. Naprotiv, može samo biti prepreka. Ali, sve je individualno, tako da ne bih generalno ocjenjivala. Ja lično nisam ni jedno ni drugo.

Kada nisi novinarka, onda se relaksiraš... čime?

Od starijih kolega sam naučila da su novinari novinari i u slobodno vrijeme. Kada ne radim, vrijeme najviše provodim u ugodnom druženju sa prijateljima i ljudima koje volim. Budući da ne živim sa roditeljima, nastojim da im što češće odem u posjetu. A samo svojih "pet minuta" volim da provedem uz dobru knjigu.

Postoji li ličnost u BiH koja te fascinira? Ako da, koja?

Ne mogu nikoga da izdvojim, iz prostog razloga jer meni fascinantni ljudi iz naše zemlje više nisu među živima. Ima onih koji me fasciniraju u negativnom kontekstu, no o njima ne bih.

Dokumentarni, igrani i animirani film

Idealna večera sastoji se od...

Večera mi nije omiljeni obrok, većinom je preskačem. Ali moja idealna večera sastoji se od neke lagane hrane, i možda čaše vina, uz obavezno društvo, jer ne volim da jedem sama.

Jesi li TV-manijak? Koju emisiju ne propuštaš na televiziji?

Radim na televiziji, ali nisam TV-manijak. Više volim knjige nego gledanje TV-a, ali zbog posla najčešće gledam informativne emisije. Za svoju dušu, ne propuštam priliku da pogledam dobar dokumentarni ili igrani, pa i animirani film.