Film/TV
0

"Iron Man" hit sjevernoameričkog box officea

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Filmska adaptacija kultnog Marvelovog stripa, sa Robertom Downeyjem Jr. u ulozi superheroja, zaradio je čak 104,2 miliona dolara od prodaje kinu ulaznica širom Sjeverne Amerike, i to od četvrtka, kada je i premijerno prikazan, saopćeno je iz filmskog studija Paramount.

Dugo najavljivani film o jednom od najpoznatijih superheroja uspio je zaraditi i 96,7 miliona dolara u 57 zemalja svijeta , gdje je premijerrno prikazan već u srijedu, te je ostvario ukupnu zaradu u iznosu od 201 milion dolara, objavio je AP.

Riječ je prvom producentskom poduhvatu Marvelu Studiosa, koji je počeo finansirati vlastite produkcije nakon niza uspješnih filmova poput "Spider-Man", "X-Men" i "Fantastic Four". Film je režirao Jon Favreau, a pored Downeyja koji je utjelovio milijardera Tonyja Starka, u ovoj filmskoj avanturi pojavljuju se i Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges i Terrence Howard.

"Iron Man" se tako našao na desetom mjestu liste najuspješnijih filmskih premijera svih vremena, te na četvrtom mjestu najuspješnijih filmova o superherojima. Prvi "Spider-Man" je u prvom vikendu prikazivanja zaradio 114,8 miliona dolara, pa se prvi film o Iron Manu našao tek na drugom mjestu liste najboljih "prvih filmova".

Na drugom mjestu nauspješnijih filmova sjevernoameričkog box officea našla se Sonyjeva romantična komedija "Made of Honor", u kojoj zvijezda hit TV serije "Grey's Anatomy", Patrick Dempsey, glumi muškarca koji pokušava zavesti svoju najbolju prijateljicu, nakon što ga ona zamoli da mu bude "kuma" na njenom vjenčanju.

Lista deset najgledanijih filmova prošle sedmice u kino dvoranama širom SAD-a i Kanade izgleda ovako:

  1. "Iron Man" 100,7 miliona dolara
  2. "Made of Honor" 15,5 miliona dolara
  3. "Baby Mama" 10,3 miliona dolara
  4. "Forgetting Sarah Marshall" 6,1 miliona dolara
  5. "Harold & Kumar Escape From Guantanamo Bay" 6 miliona dolara
  6. "The Forbidden Kingdom" 4,2 miliona dolara
  7. "Nim's Island" 2,8 miliona dolara
  8. "Prom Night" 2,5 miliona dolara
  9. "21" 2,1 miliona dolara
  1. "88 Minutes" 1,6 miliona dolara