Panahi još ne smije izaći iz zemlje
0

Iranskom režiseru Rasoulofu ukinuta zabrana putovanja

Sarajevo-x.com
Mohammad Rasoulof
Mohammad Rasoulof
Osuđeni iranski režiser Mohammad Rasoulof, koji je u decembru zajedno s režiserom Jafarom Panahijem osuđen na šest godina zatvora, dobio je dozvolu za izlazak iz zemlje, potvrdio je njegov advokat.

Iranski sud u decembru osudio je Rasoulofa i Panahija na šest godina zatvora uz zabranu snimanja filmova narednih 20 godina. Režiseri su pušteni uz kauciju dok traje žalbeni postupak, ali su im vlasti branile putovanje u inostranstvo.

No, Mohammad Rasoulof je dobio zvaničnu dozvolu da smije napustiti rodnu zemlju, potvrdio je njegov advokat Mirza-Zadeh za novinsku agenciju ISNA.

Zabrana nije ukinuta Panahiju.

Inače, na 64. Filmskom festivalu u Cannesu 14. maja je predstavljeno i Rasoulofovo filmsko ostvarenje "Be Omid e Didar". To je priča o mladom advokatu iz Teherana koji pokušava dobiti vizu i otputovati u inostranstvo.

Film je sniman gotovo tajno, ali je režiserov advokat istakao da su imali službeno dopuštenje za snimanje.

"Srećom, pravosudni dužnosnici, ali i čelni ljudi kulturnih institucijama uklonile su sve prepreke za slobodno putovanje i dolazak režisera Rasoulof na festival u Cannesu", kazao je advokat Mirza-Zadeh.

Međutim advokat nije mogao sa sigurnošću potvrditi da će režiser iskoristiti tu slobodu i otputovati u Cannes, jer je njegov film već imao premijeru.

Podsjetimo, Rasoulof i Panahi su osuđeni zbog "udruživanja, tajnih dogovora i propagande usmjerene prema vladajućem režimu."

Zbog tih presuda protestvovali su i bh. filmski i teatarski djelatnici.