Film/TV
0

Iranski predsjednik odbio prijedlog Olivera Stonea za snimanje dokumentarca

Sarajevo-x.com
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, odbio je prijedlog oskarovca Olivera Stonea da napravi film o njemu, jer je slavni režiser dio "velike sotanske" kulturološke strukture zapada, javila je lokalna novinska agencija.

"Proslijedio sam negativan Ahmadinejadov odgovor Oliveru Stoneu", citirala je novinska agencija predsjednikovog medijskog savjetnika Mehdia Kalhora. "Istina, na njega se gleda kao na opoziciju u Americi, ali je on još uvijek dio "Velikog sotone", dodao je Kalhora.

Izraz, "Veliki sotona" (Great Satan) datira iz vremena Ajatolaha Homeinija, koji je prvi nazvao Ameriku tako, nakon Islamske revolucije 1979, koja je zbacila sa prijestolja tadašnjeg šaha kojeg podupirala američka vlada.

Stoneov publicist u New Yorku je rekao da još uvijek nisu dobili zvaničnu odbijenicu na prijedlog o snimanju dokumentarca.

"Nazivali su me raznim imenima, ali još niko velikim sotonom. Iranskom narodu želim sve najbolje i nadam se da je njihovo iskustvo sa tim krutim ideološkim predsjednikom bolje nego naše", rekao je Stone u izjavi.

Oliver Stone je veliki Bushov kritičar. Prošle godine u Španiji, rekao je da se stidi svoje zemlje zbog rata u Iraku i Američkog odgovora na napade 11. septembra.