Film/TV
0

Instruktor vožnje tužio tvorce filma o Boratu

Sarajevo-x.com
Instruktor vožnje koji se pojavljuje u filmu "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" i uči reportera Borata kako voziti automobil, podigao je tužbu protiv glavnog glumca i producenta filma iz Twentieth Century Fox-a.

Prema riječima Michaela Psenicska instruktora vožnje, tvorci ovog filma su mu lagali o pravoj namjeri i vrsti filma, rekavši mu da je riječ o dokumentarnom filmu koji pokazuje uklapanje imigranata u američko društvo i način života, izvijestio je Associated Press.

Stoga Psenicska traži od njih da mu isplate sumu od 100.000 dolara kao kompenzaciju za "štetu" jer su koristili njegov lik u filmu koji je zaradio stotine miliona širom svijeta.

No instruktor nije jedini koji je uputio sudsku tužbu ekipi filma. Mnoge osobe te religijske i društvene zajednice smatrale su film uvrjedljivim, a naročito one iz Kazahstana koje smatraju da je njihova zemlja lažno prikazana.

Producenti su dali Psenicski da potpiše ugovor neposredno prije nego je Sacha Baron Cohen kao Borat sjeo u njegov automobil kako bi naučio voziti. U tom trenutku, Borat je nakon ceremonije ljubljenja i grljenja instruktora, počeo voziti pogrešnom stranom ulice, vrijeđati određene etničke skupine, govoriti kako žene imaju malen mozak te nuditi prolaznicama 10 dolara za "sexy time".