Film/TV
0

"Indiana Jones" otvara 61. filmski festival u Cannesu

Sarajevo-x.com
Svjetska premijera jednog od najiščekivanijih filmova 2008. godine "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" biće održana 18. maja u sklopu 61. filmskog festivala u Cannesu, saznao je američki magazin Variety.

Četvrti nastavak avanture strastvenog arheologa svečano će označiti početak jednog od najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu, a četiri dana kasnije, tačnije 22. maja, počinje njegovo prikazivanje u kino dvoranama širom svijeta.

Reditelj filma "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" Steven Spielberg, producent George Lucas i glumačke zvijezde Harrison Ford, Shia LaBeouf i Cate Blanchett trebali bi se pojaviti na crvenom tepihu u Cannesu na svjetskoj premijeri prvog filma o Indiani Jonesu, nakon 19 godina duge pauze.

Ovaj film neće učestvovati u utrci za najveću nagradu Filmskog festivala u Cannesu, Zlatnu palmu, već će imati ulogu jedinog hollywoodskog ljetnog blockbustera na ovogodišnjem festivalu, kao što je to bio slučaj sa filmovima "The Matrix Reloaded" i "Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith".

Organizatori Filmskog festivala u Cannesu još uvijek nisu potvrdili informaciju o prikazivanju ovog filma u sklopu festivala, ali zvanično saopćenje se očekuje u aprilu.

Renomirani hollywoodski reditelj Steven Spielberg je posljednji put gostovao u Cannesu davne 1982. godine, povodom premijere filma "E.T.: The Extra-Terrestrial", koji je kasnije postao jedan od filmova sa najvećom zaradom ikada.