65. Mostra
0

Hollywood stiže u Veneciju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ovogodišnji filmski festival u Veneciji otvorit će holivudske megazvijezde Brad Pitt i George Clooney svjetskom premijerom zadnjeg filmskog uratka Oscarom nagrađene braće Coen.

Festival počinje 6. septembra, a očekuje se da će ugostiti mnoge svjetske zvijezde, uključujući Charlize Theron i Kim Basinger, kao i nove filmove Takeshija Kitana i Jonathana Demmea.

Kriminalistička komedija "Burn After Reading" Joela i Ethana Coena, u kojoj glumi dvojac Pitt-Clooney, ali i John Malkovich i Tilda Swinton neće se naći u takmičarskom dijelu. Slavni dvojac tumači uloge dva srednjovječna uposlenika u teretani koji naiđu na memoare penzionisanog agenta CIA-e i pokušaju ih prodati kako bi platili operaciju estetskog uljepšavanja.

Oscarovke Theron i Basinger igraju u filmu "The Burning Plan" scenariste rođenog u Mexicu, Guillerma Arriage.

Od odabranih 52 filma koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu na otoku Lido, 21 će se takmičiti za prestižnu nagradu Zlatni lav, a među njima će se naći i zadnji uradak japanskih režisera Kitana i Hayaoa Miyasakija, javio je AFP. I "Achilles and the Tortoise" kao i "Ponyo on the Cliff by the Sea" slove za favorite, a konkurenti su im i "The Wrestler" američkog reditelja Darrena Aronofskyja, te "L'Inju: La Bete dans l'Ombre" koji također dobro kotiraju.

U filmu "Rachel Getting Married" režisera Demmea Anne Hathaway glumi problematičnu mladu ženu koja se pojavljuje na vjenčanju sestre koja se otuđila.

Zlatnog lava za dostignuća u karijeri dobit će talijanski reditelj Ermanno Olmi (77) čiji je neorealistični ep "L'Albero degli Zoccoli" 1978. nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, a dobio je i mnoge druge nagrade.

Ovogodišnji "Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia" održava se 65. put. Pokrenut je 1932. godine i od tad se održava svake godine, s izuzutkom perioda Drugog svjetskog rata.