Film/TV
9

Hollywood Reporter: Novom filmu Danisa Tanovića nedostaje dramatičnosti

Klix.ba
Foto: Pro.ba
Foto: Pro.ba
Hollywood reporter je objavio kratak prikaz o novom filmu Danisa Tanovića, "Smrt u Sarajevu", naglašavajući kako film ima uzvišene ciljeve, ali zaobilazi vlastiti cilj.

U analizi filma Stephen Dalton ističe glavnu ideji koja se proteže kroz film, a to je historija, koja i danas ima veliku ulogu u životu građana u BiH, barem neki najznačajniji događaji, poput povoda za početak Prvog svjetskog rata.

Autor podsjeća da je Tanović na Berlinaleu prije tri godine osvojio nekoliko nagrada, te da filmom "Smrt u Sarajevu" na konvencionalan način podsjeća na događaje koji su već bili predmet filmskih adaptacija, ali nisu upućivali na to šta određeni povijesni događaji znače danas.

Dalton ističe da je režiser ovim filmom imao namjeru, komercijalni utjecaj koji film nosi proširiti mnogo dalje, ne zadržavajući ga isključivo na domaćoj publici.

Radnja filma je smještena u izmišljenom hotelu Evropa, iako će domaća publika i turisti koji dobro zapažaju prepoznati da je radnja smještena u hotelu Holiday, koji je izgrađen neposredno pred početak Zimskih olimpijskih igara, navodi se u prikazu Hollywood reportera.

Uprkos svoj energiji filmu "Smrt u Sarajevu" nedostaje hitnost i trenje da funkcioniše kao koherentni triler. Iako u filmu postoje potencijalno zanimljivi elementi poput mafijaštva, osvetoljubivosti, fašizma, oružja, droge i drugih elemenata, ali je sve to labavo da bi film učinilo zanimljivim i dramatičnim.

Ne radi se ni o čisto političkom trileru, nije sasvim ni provokativna drama, te je u suštini film Smrt u Sarajevu manji dodatak Tanovićevom bogatom opusu, navodi se u prikazu Hollywood reportera.