Film/TV
0

Hollywood pod povećalom (1)

Sarajevo-x.com
Da li bi prave svemirske bitke izgledale i zvučale kao u "Ratovima zvijezda“? Da li bi bomba Brucea Willisa mogla da nas spasi od asteroida u stvarnom svijetu? Web stranica Independent.co.uk stavlja filmsku nauku na probu.

Ratovi zvijezda

U dalekoj, dalekoj galaksiji Luke Skywalker i princeza Leia su zarobljeni u bici za slobodu Republike. Za vrijeme bezbrojnih borbi koje se vode, svemirski brodovi svih veličina, oblika i političkih uvjerenja započinju napade širom beskonačnosti svemira. Brodovi Falcon i Death Star i bezbroj drugih svemirskih letjelica su prikazani kako ispaljuju zaglušujuće laserske zrake i vrše manevre uz škripu preko tamne pozadine pune zvijezda.

Greška je u tome što zvuk ne može da se širi u vakuumu tako da dramatične intergalaktičke borbe ne bi oduzimale dah u stvarnom svijetu. Ne postoji zvuk u svemiru, bez obzira na to što bi George Lucas želio da vi vjerujete. Brzina zvuka kroz zrak iznosi 340 m/s i putuje mnogo brže kroz vodu ili čvrste materijale, ali u vakuumu ne postoji materija kroz koju bi zvučni valovi mogli da putuju.

Naravno ne leži sva krivica na hollywoodskom reditelju Georgeu Lucasu zbog održavanja ovog mita na životu. Neki od krivaca su "Star Trek", "Galaxy Quest" i "Starship Troopers" koji su svi postali žrtvom iste greške. Jedini časni izuzetak je film "2001: A Space Odyssey" koji koristi tišinu svemira da bi pojačao prijetnju prisutnu na brodu.

Batman

Film „Batman“ iz 1989. godine, u kojem je glumio Michael Keaton, divan je primjer pomjerene filmske fizike. Kada Batman i Kim Basinger vise sa grebena i počnu padati prema zemlji, Batmanova kuka-uže na izvlačenje se zakači za statuu na zgradi, spašavajući ih od sigurne smrti pri susretu za zemljom. Međutim da li bi ih to spasilo u stvarnom životu?

Sjetite se da je glavna osobina Batmana to što ne posjeduje super moći. U ovom slučaju fizika im ne ide na ruku. Nije bitno da li je pad prekinut prije udara o zemlju, ako je smanjenje brzine pada dovoljno naglo i oštro, velike ozljede su moguće kao i pri udaru o zemlju. Da bi se ublažilo djelovanje sila i rezultirajućeg negativnog ubrzanja ( tj. gubitka brzine pada), snaga ovih sila mora biti smanjena putem povećavanja vremena u kojem se sile pojavljuju. Uže nije rješenje osim ako je veoma elastično kao uže za bungee jumping. Batmanovo uže nije, te su on i Kim Basinger naglo zaustavljeni u padu.

Rapidno ubrzanje i smanjenje brzine kod ljudi može da izazove prijelom većih kostiju i unutrašnje povrede. Ovo je rezultat Prvog Newtonovog zakona, to jest unutranji organi nisu fiksirani u tijelu i oni će se nastaviti kretati "konstantnom brzinom u pravoj liniji dok na njih ne djeluje konačna vanjska sila". To znači dok se ne razlijepe po vašem grudnom košu.