Film/TV
1

Hollywood LGBT likovima daje jako malo uloga, uglavnom kameo

Klix.ba
Iako možda vidimo više LGBT likova na TV-u, filmska industrija sve to drži na što manjem nivou, tvrde zagovaračke grupe.

Od 101 izdanja iz šest vodećih hollywoodskih studija u 2012., samo ih je 14 uključivalo likove identificirane kao pripadnike LGBT zajednice, piše u izvještaju Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD).

U prvoj studiji LGBT uloga u većim filmskim izdanjima, GLAAD je otkrio da, u poređenju sa TV-om, gdje je u posljednjoj deceniji napravljen značajan pomak, veliki studiji nerado uključuju LGBT u značajnije uloge ili franšize.

Većina od 14 uloga u 2012. godini nisu bila ništa više od kamea ili manjih uloga, a nijedan film nije uključio transseksualne likove.

"Sve dok se LGBT likovi ne budu redovno pojavljivali u filmovima ovih studija, bit će prisutni problemi", kaže Wilson Cruz, glasnogovornik GLAAD-a i dodaje kako će se njegova organizacija susresti sa zvaničnicima studija, kako bi raspravili o ovim otkrićima.

Bilo je i nekih svijetlih primjera u prošloj godini te nekih dvosmislenih, saopćio je GLAAD. Primjera radi, "Skyfall", posljednji film u franšizi o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu, prikazao je glavnog negativca koji je očito biseksualac.

"Bilo je divno vidjeti LGBT lika u tako značajnoj ulozi. Nažalost, lik je i neiskren, psihotičan i nepouzdan", rekao je Matt Kane, direktor zabavnih medija u GLAAD-u.

Žanrovski filmovi, poput adaptacija stripova, na koje odlazi veliki dio kapitala studija, kao i pokušaja promocije, imaju upečatljiv nedostatak LGBT likova.

Izvještaj nazvan "Indeks odgovornosti studija u 2013.", ocijenio je svaki od šest studija na osnovu broja filmova u koje su uključili LGBT likove.

Najgori su bili 20th Century Fox i Disney, dok su Paramount, Sony, Universal i Warner Bros. ocijenjeni kao primjereni.

Kao dio ovog indeksa, GLAAD je razvio i kriterije za mjerenje kvaliteta LGBT uloga. Kao primjer dobrog LGBT inkluzivnog filma naveli su animirani film "ParaNorman".