Nova TV serija
0

Historija po Oliveru Stoneu uzburkat će duhove

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kontroverzni američki režiser Oliver Stone priprema TV seriju koja bi mogla uzburkati duhove više nego ijedno njegovo dosadašnje ostvarenje, piše u ponedjeljak većina britanskih listova, a u The Guardianu je to najvažnija priča na naslovnici.

Dokumentarna serija od deset jednosatnih epizoda trebalo bi, kaže čuveni režiser, biti protuteža netačnom i pristranom prikazivanju historije u američkim školama i medijima.

Sam naslov je indikativan – "Tajna historija Amerike po Oliveru Stoneu".

Predstavljajući seriju, koja će biti prikazana na jednom američkom kablovskom kanalu kasnije ove godine, Stone je rekao da nije imao namjeru suditi historijskim ličnostima, već ih promatrati u određenom kontekstu.

Josifa Visarionoviča Staljina neće predstaviti kao heroja, nego kao čovjeka koji se više od bilo koga drugog borio protiv njemačke vojne mašinerije.

Najzapaljivije bi, piše Guardian, moglo biti njegovo viđenje Adolfa Hitlera kao žrtvenog jarca za mnogo jače i mračnije sile, u koje između ostalog ubraja i američki vojno-industrijski kompleks.

U tom kontekstu, piše The Independent, Stone vidi i današnju poziciju Baracka Obame, koji je, kako smatra, talac sistema i zato u Afganistanu ide stopama Georgea W. Busha.